Palestincem v Gazi grozi vse večja katastrofa. Foto: EPA
Palestincem v Gazi grozi vse večja katastrofa. Foto: EPA
Gaza ostala brez elektrike

Do pomanjkanja je prišlo potem ko je Izrael zaprl meje z Gazo, s čimer se je odzval na palestinske raketne napade. Udarec je 1,5 milijona Palestincev že začutilo, saj so njihovi domovi ostali v temi. V elektrarni naj bi že odklopili eno od dveh turbin, drugo pa naj bi zaradi pomanjkanja rezerv izklopili v kratkem.

Ker je v Gazi iz preventivnih razlogov povpraševanje po hrani visoko, oskrba pa je praktično nemogoča, so izpraznjene tudi številne trgovine. V njih primanjkuje tudi sveč. Lastnik neke trgovine Džihad Abu Anvar je dejal, da ljudje besno nakupujejo, saj se bojijo, da bo kmalu zmanjkalo vsega.

Predstavnik izraelskega obrambnega ministra Šlomo Dror se je na omenjeno odzval z besedami, da ima Gaza dovolj goriva in palestinske oblasti obtožil, da poskušajo ustvariti vtis krize, ki je ni.

Blokada od četrtka
Izrael je blokado območja Gaze uvedel v četrtek, zaradi česar je Svet ZN-a za človekove pravice na predlog Sirije in Pakistana sklical izredno zasedanje o razmerah na palestinskih ozemljih, ki naj bi potekalo v sredo. Združeni narodi so namreč ocenili, da je postala humanitarna situacija v Gazi zelo resna.

ZN opozarja pred posledicami
Generalni podsekretar ZN-a za humanitarne zadeve John Holmes je povedal, da bi morali ostati mejni prehodi med Izraelom in palestinskimi ozemlji odprti dalj časa. "Upam, da ljudje poslušajo, kar govorimo, situacija je zelo resna in strašna," je še povedal Holmes.

Izraelski veleposlanik pri ZN-u v Ženevi Jicak Levanon je izrazil razočaranje nad odločitvijo. "Mislim, da to ne pomaga mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu," je menil.

Izrael odgovoril tudi z vojsko
Hamas je nadzor nad Gazo prevzel junija lani, ko je pregnal sile Fataha predsednika Mahmuda Abasa. Palestinske rakete pa iz območja Izraelcem grozijo vsak dan. Na to se je že prej odzvala izraelska vojska, ki je od torka do danes v Gazi ubila 39 ljudi, od tega 18 hamasovih skrajnežev.

M. R.

Gaza ostala brez elektrike