Guverner Sao Paula je zatrdil, da se ne bo uklonil pritiskom zapornikov. Foto: EPA
Guverner Sao Paula je zatrdil, da se ne bo uklonil pritiskom zapornikov. Foto: EPA
Brazilski policist
Brazilski policisti so velikokrat nemočni v boju proti organiziranemu kriminalu, ki pogosto nadzoruje življenje v revnih predmestjih velikih brazilskih mest. Foto: EPA

Hkrati z napadi na policiste so izbruhnili tudi nemiri v več zaporih, nasilje pa naj bi bilo povezano s premestitvijo vodilnih članov uličnih tolp v druge zapore, potem ko so oblasti odkrile, da skušajo zaporniki izvesti usklajen upor v zaporu v Sao Paulu.

Srditi napadi z avtomatskim orožjem in granatami so trajali 12 ur, po besedah policije pa skušajo kriminalci pokazati svojo moč in prestrašiti prebivalce, vendar pa to ne bo ustavilo policije. V napadih je bilo ubitih 52 ljudi, po večini policistov in varnostnikov. Žrtve so bili tudi štirje agentje, trije civilisti in 14 kriminalcev.

Pripadniki tolp so policijo z napadi popolnoma presnetili, kar po mnenju strkovnjakov pomeni, da so zatajile obveščevalne službe. Analitiki dodajajo, da naj bi bile razlog za izbruh nasilja povezave med kriminalci in podkupljivimi policisti.

Zaporniki začeli upore
V petek sta v dveh zaporih v zvezni državi Sao Paulo izbruhnila upora zapornikov, ki so zajeli tudi več kot 25 talcev, znaki upora zapornikov pa so se pojavili še v 20 drugih zaporih, je sporočila policija, ki ni navedla podrobnosti. Upori so verjetno odgovor kriminalnih tolp na obračun s policijo. Februarja leta 2001 so sočasno izbruhnili upori v 29 zaporih v državi Sao Paulo, ubitih pa je bilo 19 ljudi.

Nevarno življenje v mestih
Kriminalne tolpe, ki se večinoma ukvarjajo s prodajo mamil in orožja, imajo v brazilskih mestih veliko moč, ki jo pogosto pokažejo tudi v obračunih s policijo. Tolpe so že večkrat z zastraševanjem prebivalcev revnih barakarskih naselij v predmestjih velikih mest, kot sta Sao Paolo in Rio de Janiero, popolnoma ohromile življenje v teh predelih mest. Sao Paolo je z okoli 20 milijoni prebivalcev tretje največje mesto na svetu.