Velika Britanija po hitrem postopku zapušča Irak. Foto: EPA
Velika Britanija po hitrem postopku zapušča Irak. Foto: EPA
Gordon Brown
Gordona Browna naj bi k odločitvi spodbudila tudi izvolitev Obame v ZDA. Foto: EPA

Brown je po pogovorih z iraškim premierjem Nurijem al Malikijem še dodal, da bo Velika Britanija do maja prihodnje leto ali tudi prej zaključila svojo misijo v Iraku, o podrobnostih umika in o številu britanskih vojakov pa bo spregovoril v četrtek med nastopom v britanskem parlamentu.

Sogovornika sta v Bagdadu tudi poudarila, da se bosta prijateljstvo in partnerstvo med državama nadaljevala in okrepila na vseh področjih. To pa je mogoče pričakovati tudi zaradi vidne vloge, ki jo ima Velika Britanija v EU in ZN.

V Iraku je trenutno nameščenih približno 4100 britanskih vojakov, ki delujejo predvsem na območju Basre na jugu Iraka. Skrbijo za urjenje iraških sil, imajo pa tudi pristojnost posredovati, če bi iraške sile to od njih zahtevale.

178 britanskih žrtev
Dnevnik The Guardian je 10. decembra že poročal, da bo britanska vlada do konca junija prihodnje leto umaknila svoje sile iz Iraka. Po pisanju časnika, ki se je skliceval na vire v obrambnem ministrstvu, bo London umik svojega kontingenta začel marca, zadnji britanski vojaki pa naj bi junija zapustili Basro.

Od začetka invazije v Iraku je bilo ubitih 178 britanskih vojakov, med njimi jih je 136 umrlo v sovražnih akcijah. Velika Britanija pa je za iraško misijo doslej porabila skupno 5,6 milijarde evrov.

K. S.