George Bush praznuje zmago. Foto: Reuters
George Bush praznuje zmago. Foto: Reuters
Ameriški vojaki v Iraku
Bush je veto vložil na zakon, ki je predvideval, da bi se ameriške enote iz Iraka začele umikati 1. oktobra. Foto: EPA
George Bush z vojaki
Ameriški predsednik napoveduje težke boje s sovražnikom v Iraku. Foto: EPA
Demokrati popustili Bushu

V 435-članskem predstavniškem domu je za dodatnih 120 milijard dolarjev za vojaške operacije glasovalo 280 kongresnikov, v 100-članskem senatu pa 80 senatorjev. Tako bo ameriški vojski v Iraku in Afganistanu na voljo dodatnih 100 milijard dolarjev sredstev, v sprejetem zakonu pa ni več določila o umiku vojakov iz Iraka, kot so to predlagali demokrati.

S tem se je končalo več mesecev trajajoče pričkanje med demokrati in predsednikom Georgeem Bushem, ki je predtem na zakon, ki je predvideval datum umika iz Iraka, vložil veto. Datum umika so zahtevali demokrati, a bi za preglasovanje Bushevega veta potrebovali dvotretjinsko večino v obeh domovih kongresa, ki pa je nimajo.

Demokrati so zato privolili v kompromis z Bushem, ki iraški vladi nalaga, da si nadaljnjo ameriško pomoč zagotavlja z nenehnimi dokazili o napredku na določenih področjih. Sicer lahko ta pogoj, ki je bil sprejet na zahtevo demokratov, Bush tudi razveljavi. Kljub temu pa vodja demokratske večine v senatu Harry Reid meni, da so dnevi čekov bianko in zelenih luči za Bushevo neuspešno politiko končani.

Na sprejetje zakona o financiranju pa se je Bush odzval z besedami, da so tako demokrati kot republikanci pokazali, da še naprej podpirajo svoje može in žene, ki se borijo proti sovražniku.

Bush napoveduje vroče poletje
Hkrati je napovedal, da bo prihodnje poletje kritično za ameriške vojake v Iraku. Napovedal je hude boje, ob tem pa tudi ameriške in iraške žrtve. Povedal je tudi, da naj bi do srede junija v Irak prispelo še 15.000 vojakov. Ti so del že februarja napovedanih okrepitev, v okviru katerih naj bi se število ameriških vojakov v Iraku povečalo za 30.000.

Truplo enega izmed pogrešanih
Ameriška vojska pa je sporočila, da so v reki Evfrat pri Bagdadu našli truplo enega izmed treh pogrešanih ameriških vojakov, ki so izginili 12. maja med patruljiranjem po Mahmudiji, zahodno od Bagdada.

Demokrati popustili Bushu