Foto:
Foto:
Predsednik Tajvana Čen Šjubjan je bil znova izvoljen na ta položaj.

Iz sedeža Čenove Demokratske napredne stranke (DPP) so sporočili, da je nekdanji podpredsednik in kandidat opozicije Lien Čan za predsednikom zaostal le za 30.000 glasov. Lien je predsedniške volitve že označil za nepoštene in zahteval ponovno štetje glasovnic.

Volitev, ki so potekale v senci včerajšnjega poskusa atentata na predsednika Čena Šujbjana, se je udeležilo 80 odstotkov od več kot 16 milijonov volilnih upravičencev. Šujbjana je neznani napadalec na predvolilnem shodu obstrelil v trebuh.

V napadu je bila v nogo ranjena tudi podpredsednica Annette Lu, oba pa so že odpustili iz bolnišnice. Tajvanska osrednja volilna komisija je kasneje sporočila, da bodo volitve potekale, kot je bilo načrtovano.

Kitajska spremlja volitve
Tajvanski urad za nacionalno varnost je izključil možnost za politično motiviranost napadalcev, Peking pa je sporočil, da pozorno spremlja dogodke na otoku.

Tajvan se že več desetletij bori za neodvisnost, kar pa ni všeč Kitajski, ki ima otok za eno od svojih provinc. Zmaga Čena Šujbjana, ki se zavzema za neodvisnost Tajvana, bi tako lahko povzročila nove napetosti med otokom in celino.

Neuspeh referenduma
Poskusni referendum o kitajskih grožnjah Tajvanu, ki je potekal vzporedno z volitvami, zaradi premajhne udeležbe ni uspel. Na referendumu, ki se ga je udeležilo manj kot polovica volilnih upravičencev, so se volilci odločali o dveh vprašanjih.

Prvo vprašanje se je glasilo, ali naj Tajvan okrepi svojo protiraketno obrambo v odgovor na kitajsko namestitev raket, ki merijo proti otoku. Za to je glasovalo le nekaj več kot 45 odstotkov volilcev. Pri drugem vprašanju so volilci z 45 odstotki podprli ponovno vzpostavitev pogovorov s Kitajsko o prihodnjem statusu Tajvana.