V Mjanmar je končno poletelo prvo letalo s človekoljubno pomočjo. Foto: EPA
V Mjanmar je končno poletelo prvo letalo s človekoljubno pomočjo. Foto: EPA
Pomoč končno v Mjanmar

Prvo letalo s človekoljubno pomočjo, ki je iz baze na sosednjem Tajskem poletelo proti prizadetem Mjanmaru, je ameriško vojaško letalo C-130. Ameriške oblasti upajo, da bo letalo, ki na prizadeta območja prinaša vodo, odeje in mreže proti komarjem, le prvo v vrsti letal, ki bodo pomagala prebivalcem Mjanmara, ki so se znašli na robu preživetja.

Dovoljenje, da letalo pristane v mestu Rangun, je mjanmarska vojaška hunta izdala po več kot tednu dni intenzivnih pogajanj. Prej so sicer dovolili nekaj pomoči, predvsem od Združenih narodov, a v državo niso spustili logističnih ekip, ki so potrebne za čimhitrejši transport pomoči v poplavljeno delto.

Mjanmaru grozi tragedija
Človekoljubne organizacije so že ves čas opozarjale, da je pomoč, ki so je deležni prebivalci prizadetih območij, nezadostna za obseg katastrofe. Opozarjajo, da se lahko naravna katastrofa v Mjanmaru spremeni v tragedijo nepredstavljivih razsežnosti s še na tisoče mrtvih.

Vsak dan večje število mrtvih
V nedeljo je mjanmarska televizija sporočila, da se je število mrtvih povzpelo na 28.458, medtem ko jih več kot 33.000 še vedno pogrešajo. Človekoljubne organizacije so prepričane, da je število mrtvih zaradi ciklona Nargis že doseglo mejo 100.000, in opozarjajo, da bi se številka lahko povzpela tudi čez milijon, če ne bodo pravočasno ukrepali in prebivalcem zagotovili ustrezne pomoči.

B. T.

Pomoč končno v Mjanmar