Richard Milhous Nixon je bil predsednik ZDA med letoma 1969 in 1974. Predtem je med letoma 1953 in 1961 deloval kot podpredsednik Dwighta Eisenhowerja. Njegov odstop je močno zaznamoval ameriško politiko, številni Američani pa so dokončno izgubili zaupanje v politike. Foto: EPA
Richard Milhous Nixon je bil predsednik ZDA med letoma 1969 in 1974. Predtem je med letoma 1953 in 1961 deloval kot podpredsednik Dwighta Eisenhowerja. Njegov odstop je močno zaznamoval ameriško politiko, številni Američani pa so dokončno izgubili zaupanje v politike. Foto: EPA
Carl Bernstein in Bob Woodward
O novinarjih Bernsteinu in Woodwardu, ki sta razkrila ozadje afere Watergate, je bil leta 1976 posnet film Vsi predsednikovi možje. Foto: EPA
Mark Felt
Skriti vir Bernsteina in Woodwarda, t. i. Globoko grlo, je bil uradnik FBI-ja Mark Felt. Foto: EPA
Henry Kissinger
Od Kissingerja, državnega sekretarja in nekoč tesnega sodelavca, naj bi se Nixon v zadnjih letih predsedovanja oddaljil in do njega postal zelo sumničav. Med Nixonovimi redkimi tesnimi sodelavci naj bi bil pred odstopom Haig. Foto: EPA

Ko je proti njemu zaradi vpletenosti v afero Watergate in nepravilne uporabe politične moči za omejevanje političnih nasprotnikov že stekel postopek odpoklica (impeachment), je 37. predsednik ZDA le popustil zahtevam javnosti in kongresa ter se odločil zapustiti Belo hišo, svojo namero pa naznanil v dramatičnem televizijskem nagovoru naroda, ki je povsem izgubilo zaupanje v predsednika in njegovo vlogo prvega moža v državi.

Dan pozneje je Nixona v Ovalni pisarni zamenjal njegov naslednik Gerald R. Ford, Nixon pa je osramočen zapustil Washington. Trenutek, ko se je ob zadnjem vstopanju na predsedniško letalo Air Force One Nixon obrnil in pokazal znak V za zmago, se je goboko vtisnil v spomin Američanov.

O dneh, ki so vodili do enega najbolj bolečih trenutkov v ameriški zgodovini, je pred dnevi spregovoril 85-letni Alexander Haig, Nixonov vodja osebja v Beli hiši, hkrati pa eden izmed "osumljencev", da je on Globoko grlo - vir, ki je novinarjema Washington Posta, Carlu Bernsteinu in Bobu Woodwardu, ki sta afero odkrila, izdajal pomembne podatke.

V zameno za odstop želel pomilostitev
V pogovoru za Palm Beach Post je Haig potrdil govorice, ki so jih on in drugi vpleteni nekoč zanikali. Priznal je, da je Nixon v zameno za odstop želel dobiti zagotovilo, da ga bo njegov naslednik pomilostil, in da se je bal, da bo Nixon storil samomor. V kaotičnih tednih pred odstopom je zdravniškemu osebju Bele hiše ukazal, naj predsedniku vzamejo vse tablete. "Bil je človek, ki ponoči nikoli ni spal, ker je vedno razmišljal o tem, kaj lahko stori za državo," je Nixonovo osebnost opisal njegov tesni sodelavec, ki se je ravno zaradi velike požrtvovalnosti Nixona bal, da ga bo prihajajoči odstop preveč potrl.

Objava pogovora zadnji žebelj v politični krsti Nixona
Devet dni pred Nixonovim odstopom je Haig posredoval med njim in podpredsednikom Fordom, ko je Nixon razmišljal o svojih možnostih. Takrat je že bilo jasno, da se zaradi afere Watergate ne bo obdržal na položaju. Potem ko je bila Bela hiša 5. avgusta prisiljena objaviti posnetek, na katerem je Nixon ameriškemu zveznemu preiskovalnemu uradu FBI-ju ukazal, naj opusti preiskavo vloma v kompleks Watergate, je Haig Fordu povedal, da naj se pripravi na predsedovanje.

Ford je predlog o pomilostitvi v zameno za odstop zavrnil. Nixon je teden pozneje vseeno odstopil, Ford pa ga je čez mesec pomilostil, a pod svojimi pogoji.

Delal je napake tako kot drugi
Haig je za svojega nekdanjega vodjo našel lepe besede. Prepričan je, da je Nixon delal napake tako kot vsi predsedniki, a da jih je naredil manj kot nekateri. Trdi tudi, da bi morali zasluge za končanje hladne vojne pripisati Nixonu in ne Ronaldu Reaganu. "Odprl je vrata Kitajski in tako dobil hladno vojno, ne da bi bil izstreljen en sam strel," pravi Haig. "Ljudje niso nikoli razumeli, kaj pomeni Nixonov obisk na Kitajskem," je še dodal.