Trudeau in Butts prijateljujeta že od študentskih let. Foto: Reuters
Trudeau in Butts prijateljujeta že od študentskih let. Foto: Reuters

Butts je dolgoletni najtesnejši sodelavec Trudeauja in eden njegovih najboljših prijateljev že iz študentskih časov. Njegov odstop je zato velik udarec tudi za premierja, ki ga letos čakajo parlamentarne volitve, piše Guardian. "Kot glavni sekretar vlade je Butts predstavljal Trudeaujeve oči, ušesa, nos in, najpomembneje, usta. Trudeau se je izmed vseh najbolj opiral prav na Buttsa," je dejal profesor političnih ved na univerzi v Torontu Nelson Wiseman.

Butts je v odstopni izjavi poudaril, da se ne čuti krivega, in zagotovil, da nihče iz Trudeaujevega urada ni pritiskal na nekdanjo generalno državno tožilko Jody Wilson-Raybould. "A dejstvo je, da obtožbe obstajajo. Odstopam, ker ne želim, da ovirajo pomembno delo, ki ga premier in njegov urad opravlja za vse Kanadčane," je dejal.

Vpletanje politike v gospodarstvo?

Kanadski časopisi so na začetku meseca poročali o tem, da je sam Trudeau ali člani njegovega osebja pritiskali na Wilson-Raybouldovo, naj stori vse, da se ne začne kazenski pregon zoper podjetje SNC-Lavalin, za katerega so se pojavile govorice, da je bilo vpleteno v vladne korupcijske posle v Libiji.

Podjetje SNC-Lavalin je največji delodajalec v provinci Quebec, kjer zagotavlja 3.400 delovnih mest. V Kanadi je v podjetju zaposlenih 9.000 ljudi, po vsem svetu pa več kot 50.000. Ukvarjajo se z inženirstvom, gradbeništvom in kovinarstvom.