Foto:
Foto:
Zloglasni izraelski varnostni zid

Svetovna banka je ponudila, da odpre račun za donacije vlad in mednarodnih organizacij palestinskim oblastem. Pohvalili so novo vlado pri vnašanju sprememb v preglednosti poslovanja.

Predstavniki italijanskega predsedstva EU-ja so Palestince pozvali k prenehanju terorističnih napadov, Izrael pa, da umakne vojsko z zasedenih ozemelj. Na konferenci sta tudi zunanja ministra Izraela in Palestine, Silvan Šalom in Nabil Šat, ki sta se ob robu konference tudi srečala, čeprav njuno srečanje ni bilo predvideno.

Na srečanju, ki ga je pripravilo italijansko predsedstvo EU-ja, so se poleg izraelskih in palestinskih predstavnikov zbrali tudi predstavniki 14 držav in finančnih organizacij. Palestinski proračun za leto 2004 znaša 1,7 milijarde dolarjev, kar pomeni, da donacije predstavljajo njegov največji del.

Sredstva ne gredo neposredno v palestinske roke
V preteklosti je velik del donacij izginil z računov neznano kam, zato so darovalci postali previdni. Tako naj bi po poročilu Mednarodnega denarnega sklada (IMF) med letoma 1995 in 2000 z računov palestinskih oblasti izginilo okoli 900 milijonov dolarjev. Od palestinske vlade so zato zahtevali večjo preglednost poslovanja in boj proti korupciji. Donatorji tudi ne želijo dajati denarja neposredno palestinskim oblastem, tako da se bo tokrat zbiral na računu Svetovne banke.

Kmalu srečanje Šarona in Kureja
Izraelski zunanji minister Silvan Šalom in palestinski Nabil Šat sta potrdila, da potekajo priprave za bližnje srečanje med premierjema. Palestinski premier Ahmed Kurej in izraelski premier Ariel Šaron naj bi se srečala šele, ko bodo vzpostavljeni pogoji za pogajanja in
ne za pogojevanja, je dejal Šalom v Rimu. Največjo težavo predstavlja varnostni zid, ki mora po mnenju Izraela ostati, je dejal Šalom. V Rimu poteka donatorska konferenca za Palestino, prvič pa sta se na pogovorih o stanju palestinskega gospodarstva srečali palestinska in izraelska delegacija.

Izrael bo protestiral pri 90 državah
Izrael bo protestiral pri vseh državah, ki so v ponedeljek glasovale za resolucijo ZN-a o preverjanju legalnosti izraelskega varnostnega zidu. Izrael je njihovo odločitev označil za nemoralno, cinično potezo, ki postavlja Izrael na zatožno klop.

Ali je varnostni zid kraja palestinskega ozemlja?
V ponedeljek je v generalni skupščini ZN-a 90 držav glasovalo za resolucijo, da mednarodno sodišče v Haagu izda mnenje o tem, ali mora Izrael po mednarodni zakonodaji porušiti varnostni zid. Izrael na Zahodnem regu in v Gazi gradi 150 km dolg zid, ki poteka tudi po ozemlju, ki pripada bodoči palestinski državi. Po mnenju palestinskih oblasti, ki je tudi oblikovala predlog resolucije, gre pri tem za prejudiciranje poteka meje in krajo ozemlja.