Foto: EPA
Foto: EPA

Kot sta poročala britanska časopisa Daily Mail in The Guardian, je v priljubljenih francoskih zimskih letoviščih Morzine in Les Gets obilno deževje preprečilo zgodnje odprtje sezone. Turisti so se po pobočjih lahko spustili zgolj dva dni pred božičem. Po obetavnem zgodnjem jesenskem sneženju na nekaterih območjih Evrope se je nadaljeval vzorec zadnjih let, z dežjem in žledom.

Kakšna je prihodnost zimskih športov? Foto: AP
Kakšna je prihodnost zimskih športov? Foto: AP

Smučarska industrija, ki je v Alpah ocenjena na okoli od 27 do 30 milijard evrov, je ogrožena, kar dokazujejo tudi strokovne raziskave. Ena izmed letošnjih študij, objavljena v reviji Nature, opozarja, da bo pri globalnem segrevanju za dve stopinji Celzija nad predindustrijsko ravnijo 53 odstotkov od 28 pregledanih evropskih letovišč izpostavljenih zelo velikemu tveganju za majhne količine snega. Če bi se temperatura zvišala za štiri stopinje Celzija, pa bi bilo 98 odstotkov evropskih zimskih letovišč zelo ogroženih zaradi redke snežne odeje, je navedel Guardian.

Druga študija je pokazala, da je trajanje snežne odeje v Alpah zdaj 36 dni krajše od dolgoletnega povprečja, zaradi česar so efektivne smučarske sezone vsako leto krajše in krajše.

Študija, ki jo je objavila Evropska zveza za geoznanost (EGU), kaže, da se je snežna odeja v Alpah v ključnih smučarskih mesecih med letoma 1971 in 2019 zmanjšala za 8,4 odstotka na desetletje.

Cecile Burton, generalna direktorica okoljske neprofitne skupine Montagne Verte, je za Guardian povedala: "Temperature v Alpah naraščajo za več kot dvakratno svetovno povprečje in to ni dobra novica za industrijo, ki je odvisna od snega."

Alpe namreč vsakoletno privabijo 40 odstotkov smučarskih turistov, sledijo jim ZDA s 23-odstotnim deležem.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zasneževanje ni idealna rešitev

Kot še navaja Guardian, bi zvišanje temperature za dve stopinji povzročilo velike težave za nižje ležeča smučišča. Nekatera bi se dalo ohraniti z manjšo količino umetnega zasneževanja. Toda zasneževanje v velikem obsegu nikoli ne bo moglo izpodriniti pravega snega, saj je predrago in porabi preveč energije in vode.

Glede na najnovejšo študijo uporaba zasneževanja za doseganje 50-odstotne snežne pokritosti na progah zmanjša število evropskih letovišč z velikim tveganjem izgube snežne odeje na 27 odstotkov pri globalnem segrevanju za dve stopnji Celzija in na 71 odstotkov pri štirih stopinjah.

Študija sicer kaže, da so izpusti toplogrednih plinov zaradi zasneževanja majhni, le dva odstotka skupnih izpustov letovišč, toda uporaba umetnega snega v velikem obsegu povzroča težave pri porabi energije in vode.

Študija Univerze v Baslu, kot je poročal Daily Mail, pa je pokazala, da bi letovišča, ki so med 1800 in 2000 metri nadmorske višine, morala opustiti svoja nižja pobočja in se vse bolj zanašati na umetno zasneževanje, da bi ohranila odprta samo višja pobočja.