Z Zumo se je v Južno Afriko vrnilo upanje, da bo nova vlada bolje vodila državo. Foto: EPA
Z Zumo se je v Južno Afriko vrnilo upanje, da bo nova vlada bolje vodila državo. Foto: EPA
Jacob Zuma
Jacob Zuma je obljubil, da se bo bojeval proti gospodarski krizi, revščini in kriminalu. Foto: EPA

Manuela bo na čelu finančnega ministrstva nadomestil Pravin Gordhan, Manuel pa bo prevzel vodenje nove in vplivne komisije za načrtovanje. Finančnemu ministrstvu je bilo pred imenovanjem nove vlade namenjeno največ pozornosti, Gordhana, ki je predtem delal v davčnem uradu in je bil deležen številnih pohval zaradi stalnega povečevanja prihodkov, pa takoj po prevzemu funkcije čaka izjemno težavno delo, saj država zaradi svetovne gospodarske krize prvič po padcu apartheida pred 15 leti drvi v recesijo.

"Priznati moramo, da smo se znašli v zelo težkih časih," je v soboto povedal Zuma, prepričan pa je tudi, da se bodo trgi na premestitev Manuela s finančnega ministrstva v novo komisijo odzvali zelo pozitivno. Komisija za načrtovanje bo del vladnega urada, njena naloga pa bo zagotavljati in nadzirati uresničevanje vladne politike ter usklajevanje med posameznimi ministrstvi.

Zuma obljublja boljše delovanje vlade
Zuma je ob inavguraciji v soboto obljubil, da bo nova vlada izboljšala način vodenja in izrazil prepričanje, da bodo novi ministri zagotovili uspešno delovanje vlade. Obljubil je, da se bo spopadel s krizo, z vse hujšo revščino in z naraščujočim kriminalom, vztrajal pa bo tudi pri tem, da svojim privržencem ne bo delal nobenih uslug.

Podpredsednik JAR-a je postal Kgalema Motlanthe, novi minister za zdravje, ki je tudi eden izmed najpomembnejših resorjev v državi, ki jo pesti najhujša pandemija aidsa na svetu, je postal Aaron Motsoaledi, novi minister za šolstvo in urjenje pa bo Blade Nzimande. Zuma je ob tem izrazil upanje, da bosta izobraževanje in urjenje postali prioriteta, saj želijo temnopoltim, ki so bili zaradi apartheida dolgo prikrajšani, omogočiti boljšo izobrazbo in s tem boljše življenje.

Zuma četrti predsednik JAR-a
Zuma, sicer kontroverzni južnoafriški politik, je v soboto prisegel kot četrti predsednik JAR-a od prvih demokratičnih volitev in padca apartheida v državi leta 1994. Za predsednika ga je v sredo izvolil parlament, v katerem ima po nedavnih volitvah njegov Afriški narodni kongres (ANC) veliko večino.

B. T.