Ta je v prvi polovici petletnega mandata pripadel socialistu Davidu Sassoliju, ki naj bi v skladu z dogovorom položaj sedaj prepustil kandidatu iz EPP.

Glasovanje o kandidatu oziroma kandidatki EPP za predsednika ali predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega parlamentarnega mandata bo prihodnjo sredo ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki se sestaja v Strasbourgu.

Rok za oddajo kandidatur se izteče v ponedeljek. Doslej sta kandidaturo naznanila poslanka z Malte in podpredsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola ter poslanec iz Avstrije Othmar Karas.

Kot možni kandidatki se omenjata tudi dolgoletna članica EPP, Nizozemka Esther de Lange in Ewa Kopacz, nekdanja poljska premierka, ki jo nekateri vidijo kot predstavnico proevropskih sil iz bloka srednje- in vzhodnoevropskih držav članic, od koder v zadnjem času prihajajo ostre kritike na račun Bruslja. Nobena od njiju sicer še ni uradno napovedala kandidature.

V skladu z internimi pravili EPP mora biti vsaj ena tretjina kandidatov nasprotnega spola, zato bi se lahko kot morebiten kandidat v boj podal še Španec Esteban Gonzalez Pons.

Glasovanje o kandidatu bo tajno, pri čemer se pričakuje, da bo za izvolitev potrebnih več krogov, zmagovalec pa naj bi bil znan v sredo zvečer. Neuradno je slišati, da Metsola uživa podporo vodje skupine EPP Manfreda Webra.

49-letni Weber, sicer član bavarske Krščansko-socialne unije (CSU), je veljal za verjetnega naslednika Sassolija, a je septembra sporočil, da se za položaj predsednika parlamenta ne bo potegoval.

Sassoliju, ki je bil izvoljen julija 2019, naj bi se mandat v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin EPP, socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) iztekel januarja prihodnje leto.

Dogovor je bil rezultat takratnega kadrovskega kompromisa voditeljev EU, po katerem je položaj predsednika Evropskega komisije pripadel EPP - zasedla ga je Ursula von der Leyen, konservativci pa bi dobili še drugo polovico mandata predsednika Evropskega parlamenta.

V EPP pričakujejo, da se bodo socialisti in liberalci držali dogovora. Sassoli za zdaj uradno ni naznanil, ali se bo ponovno potegoval za položaj, neuradno pa je slišati, da ga mika še druga polovica mandata.

Viri v S&D so pojasnili, da bo njihova vodja Iratxe Garcia Perez, ki je bila ta teden ponovno potrjena na čelu skupine, vodila pogovore tako znotraj skupine kot tudi z drugimi političnimi skupinami, več pa naj bi bilo znanega v prihodnjih tednih.

Liberalci pričakujejo, da bodo resnejši pogovori stekli, ko bodo uradno znani kandidati za predsednika parlamenta, sami pa naj ga ne bi imenovali. Glede morebitne podpore kateremu od kandidatov pa so v skupini naklonjeni ideji, da bi bila na čelu parlamenta ženska, navajajo viri v Renew.

Funkcija predsednika Evropskega parlamenta kot tudi podpredsednika, kvestorjev, predsednikov odborov in drugih voljenih funkcij se obnavljajo na dve leti in pol. Volitve naj bi potekale na sredini mandata, na prvem plenarnem zasedanju v januarju.