Daniela Santanchè. Foto: EPA
Daniela Santanchè. Foto: EPA

Očitajo ji vsaj delno nezakonito izčrpavanje podjetij, ki jih je kapitalsko ali izvršno nadzorovala tudi v letih, ko je bila parlamentarka.

Ko je premierka Giorgia Meloni izbrala senatorko svoje stranke Bratje Italije – Danielo Santanchè – na mesto ministrice za turizem, so se v do vlade kritičnih krogih prižgali alarmi.

Gre za živahno podjetnico in nadzorno lastnico petičnega obmorskega kopališča z nočnim klubom v toskanskem letovišču Forte dei Marmi. Ko je postala ministrica, je svoj kapital v njem prepisala na svoje bližnje, kljub temu pa je obveljala za zaščitnico interesov vplivnega lobija koncesionarjev italijanskih plaž, ki državi plačujejo malo, zaslužijo pa veliko.

Preiskovalna oddaja televizije RAI Report je prejšnji teden razkrila brezobzirnosti in nezakonitosti, ki naj bi jih ministrica za turizem zagrešila v letih, ko je bila sicer tudi italijanska senatorka. Santanchè naj bi podjetja, ki jih je nadzorovala, izčrpavala v lastno korist, s tem pa spravljala v stisko tako zaposlene kot poslovne partnerje. Vsaj v enem primeru naj bi zaposleno vpisala na seznam upravičencev za nadomestilo za brezposelnost, a brez njene vednosti in čeprav je ta še naprej hodila v službo. V letih pred epidemijo naj tudi ne bi plačevala dobaviteljev – v času med njo pa pošiljala zaposlene na čakanje, ne da bi jim izplačala predpisane predujme.

Opozicija je razkritja izkoristila za takojšen poziv k odstopu. Ministrica je izjavila, da bo svoje posle kmalu pojasnila pred parlamentom, sicer pa da ima trdno podporo koalicije.

Toda premierka Meloni molči, pojasnila v zvezi s spornimi posli pa pričakujejo tudi v koalicijskih strankah Naprej, Italija in Liga.

STA je poročala, da so iz italijanskega parlamenta sporočili, da bo zaslišanje ministrice 5. julija.