Požgana občinska zgradba v kraju Persan blizu Pariza. Foto: Reuters
Požgana občinska zgradba v kraju Persan blizu Pariza. Foto: Reuters

Macron je napovedal sprejetje zakonodaje po nujnem postopku, da bodo lahko obnovo izvedli kar najhitreje. Na srečanju z 241 župani je obljubil tudi finančno pomoč za popravila cest, občinskih ustanov in šol.

Po mnenju francoskega predsednika je vrhunec nemirov, ki so izbruhnili prejšnji torek, že mimo. V prihodnjih dneh in tednih pa je še vedno "nujna previdnost".

Izgredniki so v nemirih po vsej državi zažgali približno 5900 avtomobilov ter povzročili gmotno škodo ali požare na 1100 zgradbah. Napadli so tudi okoli 270 policijskih postaj, je poročala francoska televizija BFMTV, ki se je sklicevala na notranje ministrstvo.

Po ocenah glavne delodajalske organizacije Medef so izgredniki povzročili za milijardo evrov škode. Več organizacij je v ponedeljek pozvalo vlado k sprejetju ukrepov za podporo prizadetim trgovcem in podjetnikom ter k ustanovitvi sklada za tiste, ki so izgubili vse.

Druga zaporedna mirnejša noč

V Franciji je bila pretekla noč druga mirnejša, odkar so pred tednom dni po državi izbruhnili nemiri po tem, ko je policist ubil najstnika. Ob okrepljeni policijski navzočnosti so sredi noči prijeli 72 ljudi, precej manj kot v preteklih dneh.

Predsednik Macron je danes obiskal pariško policijsko upravo, kjer se je policistom zahvalil za delo in se zavzel za možnost "hitrega finančnega kaznovanja staršev, ki ne nadzirajo svojih otrok", je poročal časopis Le Parisien. Skoraj polovica aretiranih med izgredi so bili namreč mladoletniki. Nekateri so bili stari le 12 let.

Foto: EPA
Foto: EPA

Macron se zavzema za finančno kaznovanje staršev

Že na vrhuncu nemirov je Macron starše pozval k nadzoru svojih otrok, saj da je to njihova naloga, in ne naloga države. Že zdaj so sicer starši v Franciji odgovorni za finančno škodo, ki jo povzročijo njihovi mladoletni otroci. Predvidena sta tudi globa do 30.000 evrov in zaporna kazen do dveh let za starše, ki "ogrožajo zdravje, varnost, moralo in izobraževanje svojega otroka", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je z notranjim ministrom Geraldom Darmaninom v ponedeljek pozno zvečer obiskal tudi vojašnico, kjer so nameščene intervencijske enote brigade za boj proti kriminalu. Zahvalil se je policistom, žandarjem in gasilcem "za izjemno delo v preteklih nočeh", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po vsej državi zažganih še 159 vozil

Notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da je bilo preteklo noč nasilja veliko manj in da so prijeli 72 ljudi, od tega v Parizu in njegovi okolici 24. Požganih ali poškodovanih je bilo 24 poslopij. Izgredniki so po vsej državi zažgali 159 vozil, zanetili pa so tudi 202 požara v smetnjakih in drugje na javnih krajih. Poškodovanih med policisti ni bilo. Tako kot dve noči pred tem jih je bilo po vsej državi razporejenih 45.000, navaja AFP.

Med nemiri po smrti 17-letnika v pariškem predmestju Nanterre so bile tarče izgrednikov tudi občinska in vladna poslopja, med drugim 150 mestnih hiš ali občinskih stavb. V noči na nedeljo pa so se neznanci z avtomobilom zaleteli v hišo župana mesta L'Hay-les-Roses južno od Pariza, avtomobil pa zažgali. Županova žena in eden od otrok sta bila ranjena, medtem ko sta skušala pobegniti.

Na poziv združenja francoskih županov so v ponedeljek popoldne po vsej Franciji potekali številni shodi v podporo županu. Na shodih so izrazili nasprotovanja nasilnim protestom.

Protesti, ki so se prelevili v izgrede, so se prvič umirili v noči na ponedeljek. Predtem so od torka zvečer dnevno pridržali več sto ljudi, ki so zažigali avtomobile in avtobuse ter uničevali druge predmete in poslopja ter ropali trgovine. Po uradnih podatkih so od preteklega petka aretirali 3915 ljudi, med katerimi je bilo 1244 mladoletnikov. Ranjenih je bilo 684 policistov in gasilcev.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika alžirskega rodu, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Isto noč so se začeli nemiri. Policist, ki ga je ubil, je obtožen naklepnega uboja in je v priporu.