Razmere v Nemčiji se še ne umirjajo. Foto: Reuters
Razmere v Nemčiji se še ne umirjajo. Foto: Reuters

Od danes veljajo zaostreni pogoji za vstop v Nemčijo. Potniki iz teh držav morajo ob vstopu v državo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus in pred tem na spletu izpolniti obrazec.

V Nemčiji doslej niso razlikovali tveganih območij, ob pojavu novih, bolj nalezljivih sevov pa so uvedli tri kategorije. Med normalno tvegana območja sodijo tista, kjer so v zadnjem tednu potrdili po več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Potem sledijo območja z visoko incidenco več kot 200 okužb na 100.000 prebivalcev. Na tem seznamu je po novem Slovenija. Uvedli pa so še kategorijo območij, kjer so potrdili bolj nalezljive mutacije novega koronavirusa. Tu je poleg Velike Britanije na primer še Irska.

Pri vseh treh kategorijah velja, da se morajo potniki pred prihodom v Nemčijo registrirati na spletnem portalu. Za potnike z navadnih tveganih območij ob tem še velja, da se morajo v 48 urah po prihodu v Nemčijo testirati na novi koronavirus in preživeti deset dni v karanteni, ki jo lahko prekinejo po petih dneh z novim negativnim brisom testa.

Glede na novosti pa morajo potniki z območij z visoko incidenco ob prihodu v Nemčijo predložiti negativen izvid na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Pri teh državah je tudi manj izjem glede prekinitve karantene, vendar se pogoji razlikujejo glede na zvezne dežele.

Preglede dokumentacij bodo na mejnih prehodih izvajali naključno.

Na Hrvaškem umrl 11-letni covidni bolnik

Sorodna novica Na Pediatrični kliniki pojav nenavadnih bolezni pri otrocih

V zagrebški kliniki za nalezljive bolezni je ponoči umrl enajstletni deček, ki je imel covid-19. To je najmlajša žrtev te bolezni doslej na Hrvaškem. Minister za zdravje Vili Beroš je od klinike in tudi od klinike za otroške bolezni zahteval vse relevantne podatke, da bi ugotovili vse okoliščine.

Kot je za hrvaško nacionalno televizijo (HRT) povedal vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, še ne vedo točnega vzroka smrti dečka. Za zdaj kaže, da je umrl zaradi redkega večorganskega vnetnega sindroma. Gre za redek zaplet, ki so ga doslej opazili pri manjšem številu otrok, okuženih z novim koronavirusom.

V ZDA so doslej našteli 1659 primerov tega sindroma, v letu 2020 pa je zaradi tega umrlo 26 otrok, je na začetku leta objavil ameriški Center za nadzor nalezljivih bolezni CDC.

Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah ugotovili 352 primerov okužbe z novim koronavirusom in 28 smrti bolnikov s covidom-19.

Na Hrvaškem umrl 11-letnik s covidom

Francija: Potniki po zraku ali morju za vstop potrebujejo negativen izvid testa

V Franciji so danes začela veljati nova pravila nadzora na mejah, s čimer želijo preprečiti uvedbo popolnega zaprtja javnega življenja zaradi novega koronavirusa.

Po novem morajo vsi, ki pridejo v Francijo iz države Evropske unije po morski ali zračni poti, predložiti negativen izvid testa PCR na novi koronavirus, ki ni starejši od 72 ur. To je doslej že veljalo za prihode iz tretjih držav. Potnikom iz EU-ja, ki pridejo v Francijo po kopnem, pa ni treba predložiti negativnega testa.

V Francijo vsak teden po morski ali zračni poti pride okoli 62.000 potnikov iz drugih držav članic. Na pariškem letališču Charles de Gaulle so že uvedli centre za testiranje.
Minister za zdravje Oliver Veran je medtem posvaril, da bodo morali uvesti zaprtje države, če trenutni ukrepi ne bodo učinkovali. Med drugim se danes že ob 18. uri začenja t. i. policijska ura.

V Franciji je do danes milijon državljanov že prejelo prvi odmerek proti covidu-19. V soboto pa so potrdili še 23.924 novih okužb. Umrlo je 321 ljudi, skupno 72.877. V bolnišnicah se zdravi okoli 25.800 ljudi, od tega jih je skoraj 2900 na intenzivni negi.

Na Nizozemskem nemiri zaradi prve policijske ure po 2. svetovni vojni

V več mestih na Nizozemskem so izbruhnili protesti, pa tudi nemiri zaradi prve uvedbe policijske ure v državi po drugi svetovni vojni. Policijska ura velja od 21. ure do 4.30 naslednji dan, zagrožena kazen je 95 evrov. Skupno je policija v prvi noči izdala več kot 3600 plačilnih nalogov, za 25 ljudi so odredili pridržanje.

Policijski uri in drugim ukrepom so se kljub prepovedi zbiranja uprli protestniki. V Amsterdamu in Eindhovnu, kjer se jih je zbralo po več sto, je morala policija proti protestnikom uporabiti vodni top in solzivec, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Protestniki so policijo napadali s pirotehničnimi izdelki in granitnimi kockami.

Nemiri so sicer izbruhnili že v soboto zvečer v manjšem mestu Urk severno od Amsterdama, kjer se je zbralo več deset nasprotnikov policijske ure. Policiste, ki so jih skušali razgnati, so napadli s kamni in pirotehniko. Uničili so tudi več policijskih vozil, je sporočila tamkajšnja policija. Zažgali so tudi center za testiranje in napadli ekipo televizije NOS. Dva človeka so prijeli, izdali pa so tudi več glob.

Michel je dejal, da ima EU na voljo različna pravna sredstva. Foto: Reuters
Michel je dejal, da ima EU na voljo različna pravna sredstva. Foto: Reuters

Michel poziva podjetja k spoštovanju dogovorov

Po sobotni novici, da bo britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca Evropski uniji v prvem četrtletju letos namesto obljubljenih 80 milijonov odmerkov dobavilo le 31 milijonov odmerkov, kar je 60 odstotkov manj, se je oglasil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Pred tem so namreč tudi iz ameriškega podjetja Pfizer sporočili, da bodo zaradi prilagajanja proizvodnje začasno zmanjšali število odmerkov, namenjenih EU-ju.

"Farmacevtska podjetja bomo prepričali, da spoštujejo pogodbe, ki so jih podpisali. Na voljo imamo veliko pravnih sredstev," je dejal Michel. O morebitnih sankcijah ni govoril, dodal je le, da bodo v Bruslju vztrajali pri transparentnosti pri razlogih za zamude. Dodal je, da so z odločnim in trdim pristopom nekaj dosegli že pri Pfizerju. To podjetje je namreč sprva sporočilo, da bo treba na večje količine cepiva počakati nekaj tednov, a jim je v Bruslju s trdimi pogajanji uspelo zmanjšati zamudo. "Udarili smo s pestjo po mizi in dosegli, da se je nekajtedenska zamuda spremenila v počasnejšo dobavo cepiva," je dejal.

Conte: Gre za hudo kršenje pogodb

Med najglasnejšimi kritiki proizvajalcev cepiv proti covidu-19 zaradi zamud in znižanih dobav je sicer italijanski premier Giuseppe Conte, ki je opozoril, da podjetja s tem kršijo pogodbe in povzročajo ogromno škodo Italiji in drugim evropskim državam. "Ta upočasnitev dostav predstavlja hudo kršenje pogodb, ki Italiji in drugim evropskim državam povzroča hudo škodo," je na Facebooku zapisal Conte. Opozoril, da imajo odločitve proizvajalcev neposreden učinek na življenje in zdravje državljanov ter gospodarstvo.

Conte je v objavi pojasnil, da če se bodo napovedi AstraZenece uresničile, bo Italija dobila 3,4 milijona odmerkov namesto obljubljenih osem milijonov. Ob tem je napovedal pravne ukrepe.
V Italiji so do sobote s prvim odmerkom cepili več kot 1,34 milijona državljanov.

V Evropi do zdaj brez smrti, neposredno povezane s cepljenjem

Čeprav so v Evropi ugotovili več deset smrti po cepljenju proti covidu-19, znanstveniki opozarjajo, da glede na obstoječe dokaze nobena smrt ni bila povezana s cepivom. Zdravstvene organizacije pojasnjujejo, da so bili med mrtvimi večinoma starejši, ki so že tako ranljivejši in pogosteje bolni.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da kljub smrtim glede Pfizerjevega cepiva nimajo nobenih pomislekov. Pojasnili so, da oblasti v posameznih državah preučujejo, ali so bile smrti povezane s cepljenjem. Redno preučujejo tudi vse morebitne druge težave, ki nastopijo ob cepljenju in ki jih prijavijo zdravstveni delavci, farmacevtska podjetja ali bolniki. Glede na to, da so v večini držav sprva začeli cepiti starejše, število smrti ni presenetljivo ali razlog za skrb.

Prerekanje Lombardije in Rima: Po čigavi "zaslugi" na rdečem seznamu?

Lombardija in vlada v Rimu se medtem prerekata o tem, na podlagi čigavih podatkov je regija končala v rdečem območju, zaradi česar so bile nekaj dni zaprte vse trgovine, kar je povzročilo veliko gospodarsko škodo.

Lombardija je najbogatejša italijanska pokrajina in velja za industrijsko središče države. A pred tednom dni je morala večina trgovin in poslovnih prostorov zapreti svoja vrata, saj se je sodeč po več podatkih, kot je med drugim število okuženih in hospitaliziranih z novim koronavirusom, uvrstila med rdeča območja.

Italija omejevalne ukrepe proti covidu-19 sprejema na podlagi epidemiološke slike v posameznih deželah. Glede na resnost položaja so dežele uvrščene na rdeči, oranžni ali rumeni seznam, poseben vladni svetovalni odbor pa situacijo ocenjuje enkrat tedensko. Rdeča barva pomeni najstrožje ukrepe za zajezitev virusa. Poleg omejitev, ki veljajo za celotno državo, morajo biti tam zaprti tudi bari in restavracije, strežejo lahko le hrano in pijačo za s seboj. Od trgovin so lahko odprti samo supermarketi, trgovine z nujnimi potrebščinami in lekarne.

"Nismo stikalo," piše na listu, obešenem na eni izmed restavracij v Milanu. Foto: EPA

A nato je minister za zdravje Roberto Speranza sporočil, da je Lombardija posredovala napačne podatke, zato je nacionalni zdravstveni svet objavil netočne izračune. Lombardijo je zato znova premaknil med oranžne regije, kar je omogočilo vnovično odprtje trgovin, starejši dijaki pa so se namesto šolanja na daljavo znova lahko vrnili v šolske klopi.

"Nismo mi poslali napačnih podatkov"

A ni ostalo pri tem, saj so oblasti v Lombardiji – na čelu je desnosredinska stranka Liga, ki se spopada s kupom očitkov zaradi upravljanja pandemije – vrnile udarec. "Želeli so prikazati, da je bila to naša napaka. A nikoli ne bom privolil v to, da smo mi tisti, ki smo poslali v Rim nepravilno statistiko," je dejal guverner Attilio Fontana. Dodal je, da bo regija na upravno sodišče vložila tožbo, s katero bo od vlade zahtevala odškodnino za vse lastnike trgovin, ki so morali svoje prostore zapreti prav ob začetku razprodaj.

Trgovinska zbornica Confcommercio Milano ocenjuje, da so samo trgovine v Milanu zaradi nekajdnevnega zaprtja izgubile okroglih sto milijonov evrov prihodka.

Petina primerov okužbe v Lombardiji

V Italiji so od začetka epidemije potrdili 2,46 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega več kot petino v Lombardiji. V Italiji je do zdaj umrlo 85.162 covidnih bolnikov, od tega v Lombardiji 26.622, tako da je tudi po tem dejavniku daleč najbolj prizadeta italijanska pokrajina. V prvem, spomladanskem valu, je bila celo evropsko središče epidemije.

Z današnjim dnem je na oranžni seznam poleg Lombardije prešla še Sardinija, v rdečem območju pa sta zdaj le še Sicilija na jugu in Bolzano na severu.

Nakupovanje v Milanu. Foto: EPA
Nakupovanje v Milanu. Foto: EPA

Zelena, oranžna, rdeča

V oranžnem območju, v katerem je zdaj skupno 14 italijanskih dežel, se sprošča predvsem gibanje med občinami, ki je v rdeči fazi prepovedano. Še vedno pa veljajo omejitve gibanja med regijami. Sicer pa omejitve ostajajo. Pet dežel je medtem že prešlo v rumeno območje, med njimi Toskana. Tam so se prejšnji teden že lahko odprli tudi muzeji.

Epidemiološki položaj se v državi na splošno umirja, ocenjujejo oblasti. Reprodukcijsko število je zdaj padlo pod ena. V prejšnjem tednu od 11. do 17. januarja pa je bila stopnja okuženosti 145 novih okužb dnevno na 100.000 prebivalcev. V soboto so sicer v državi s 60 milijoni prebivalcev našteli nekaj več kot 13.000 okužb v enem dnevu. Imeli so tudi 488 smrti bolnikov s covidom-19.

V Avstriji preskakovanje vrst

V Avstriji pa razburjajo očitki, da naj bi nekateri krajevni politiki in sorodniki zaposlenih v domovih za starejše preskočili vrsto pri cepljenju proti covidu-19 in bili cepljeni z odmerki cepiv, ki so v stekleničkah ostajali. "Če cepivo ostane, morajo priti najprej na vrsto starejši in zaposleni v domovih za starejše in v bolnišnicah, ne pa politiki," je bil do teh primerov kritičen zvezni kancler Sebastian Kurz.

A kot vse kaže, ne gre zgolj le za nekaj posameznih primerov. Nekateri župani so se že opravičili, preiskava pa se nadaljuje, je poročala dopisnica Petra Kos Gnamuš.

V Avstriji cepljenje prek vrste?