Shema premeščanja prosilcev za azil je naletela na ostre kritike organizacij za zaščito človekovih pravic. Foto: Reuters
Shema premeščanja prosilcev za azil je naletela na ostre kritike organizacij za zaščito človekovih pravic. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je tako pritrdilo razsodbi prizivnega sodišča v Londonu, ki je konec junija že zavrnilo vladni načrt pošiljanja prosilcev za azil v Ruando zaradi pomanjkljivosti v njenem azilnem sistemu. Vlada premierja Rishija Sunaka se je na to odločitev pritožila, a so vrhovni sodniki soglasno zavrnili njeno pritožbo.

"Ugotavljamo, da je prizivno sodišče (...) upravičeno ugotovilo, da obstajajo tehtni razlogi za prepričanje, da bi odstranitev tožnikov v Ruando te izpostavila dejanski nevarnosti slabega ravnanja," so zapisali v obrazložitvi.

Po njihovi oceni med drugim obstaja tveganje, da bi oblasti v Ruandi prosilce za azil vrnile v državo, iz katere so pobegnili. Tam bi jih nato lahko doletelo preganjanje ali drugo nečloveško ravnanje.

V odzivu na sodbo je Sunak sporočil, da bo vlada razmislila o nadaljnjih korakih. "To ni bil izid, na katerega smo upali, vendar smo zadnjih nekaj mesecev načrtovali vse možnosti," je dejal. Ob tem je vnovič poudaril potrebo po zaustavitvi nezakonitih prihodov na Otok, ki da "uničujejo življenja in britanske davkoplačevalce letno stanejo na milijone funtov". Z Ruando si bodo prizadevali za nov sporazum.

Sunaku javnomnenjske ankete ne kažejo najboljše. Foto: Reuters
Sunaku javnomnenjske ankete ne kažejo najboljše. Foto: Reuters

V Kigaliju so jih zmotile zlasti ugotovitve sodišča, da država ni varna destinacija za prosilce za azil. Po besedah tiskovne predstavnice ruandske vlade afriška država ostaja zavezana svojim mednarodnim obveznostim, njeno zgledno ravnanje z begunci pa naj bi priznali tako agencija ZN za begunce (UNHCR) kot drugi organi. Kot so dodali, je načrt navsezadnje stvar, o kateri odloča britansko pravosodje.

Kasneje so z Downing Streeta sporočili, da se je Sunak po razsodbi vrhovnega sodišča pogovarjal z ruandskim predsednikom Paulom Kagamejem. Ponovila sta svojo trdno zavezanost temu, da bi partnerstvo na področju migracij med Veliko Britanijo in Ruando delovalo.

Udarec pred volitvami

Zavrnitev na vrhovnem sodišču je velik udarec za Sunaka, ki je obljubljal, da bo ustavil množične prihode prebežnikov na južno obalo čez Rokavski preliv. Prav premeščanje prosilcev za azil v Ruando je bilo osrednji del spremembe politike priseljevanja v Združeno kraljestvo, ki ga prihodnje leto predvidoma čakajo volitve, pred katerimi laburisti v anketah premočno vodijo pred vladajočimi konservativci.

V skladu s spornim načrtom bi britanska vlada prosilce za azil, ki so nezakonito prišli na Otok, premestila v Ruando, ne da bi preučila njihove prošnje za azil. S tem naj bi poskušala prebežnike odvrniti od nevarnega prečkanja Rokavskega preliva.

Načrt je britanska vlada predstavila aprila lani, v času vlade nekdanjega premierja Borisa Johnsona, zdajšnji premier Sunak pa si je prizadeval nadaljevati to shemo. Višje sodišče je decembra lani razsodilo, da je načrt zakonit, na kar so se zastopniki prosilcev za azil in aktivistov pritožili.

Prvi polet z Otoka v okviru načrta, do katerega je kritična tudi Evropska unija, je sredi junija lani ustavilo Evropsko sodišče za človekove pravice.