Decembra je na vseh ravneh volitev zmagala vladajoča stranka SNS. Foto: EPA
Decembra je na vseh ravneh volitev zmagala vladajoča stranka SNS. Foto: EPA

V resoluciji, ki jo je Evropski parlament potrdil s 461 glasovi za, 53 proti in 43 vzdržanimi, je zapisano, da so srbske volitve 17. decembra lani kljub nemotenemu poteku zaznamovale številne postopkovne pomanjkljivosti. Med temi poslanci poudarjajo pogoste primere prezasedenosti volišč, kršitve tajnosti glasovanja in številne primere skupinskega glasovanja, so sporočili iz parlamenta.

Srbske oblasti so ob tem opozorili, da je pravilno delovanje demokratičnih institucij ključen del srbskega približevanja EU-ju. Poslanci so pozvali k neodvisni preiskavi parlamentarnih, pokrajinskih in lokalnih volitev od uglednih mednarodnih pravnih strokovnjakov in institucij. Pri tem je treba posebno pozornost nameniti volitvam v beograjsko mestno skupščino.

Če se bo izkazalo, da so bile srbske oblasti neposredno vpletene v volilno goljufijo, bi moral EU začasno ustaviti izplačevanje evropskih sredstev Srbiji, so še poudarili poslanci. To bi bilo treba prav tako storiti, če srbske oblasti ne bodo želele izpolniti priporočil Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in beneške komisije na področju volitev.

Nadaljevanje pristopnih pogajanj samo ob znatnem napredku Srbije

Pristopna pogajanja se lahko po mnenju evropskih poslancev nadaljujejo samo, če bo Srbija naredila znaten napredek pri izvajanju teh priporočil in reform, potrebnih za približevanje Uniji.

Sorodna novica Po volitvah v Srbiji Bruselj sporoča: Volilni sistem v Srbiji potrebuje občutno izboljšanje

Evroposlanci so izrazili še obžalovanje nad neukrepanjem srbskih oblasti v povezavi z domnevnimi nepravilnostmi na volitvah in obsodili pomanjkanje pluralnosti medijev med volilno kampanjo. Zaradi napadov predstavnikov srbskih oblasti na mednarodne opazovalce, tudi člane Evropskega parlamenta, pa so pozvali k spoštljivemu in konstruktivnemu dialogu.

V Srbiji so predčasne parlamentarne volitve, lokalne volitve v Beogradu in številnih drugih mestih ter pokrajinske volitve v Vojvodini potekale 17. decembra. Na vseh ravneh je zmagala vladajoča stranka SNS, ki jo je do nedavnega vodil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Domači in mednarodni opazovalci, med katerimi je bil tudi slovenski evroposlanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), so poročali o številnih domnevnih nepravilnostih na volitvah, v Srbiji pa se je od volitev zvrstilo več protestov opozicije, ki zaradi nepravilnosti zahteva razveljavitev volitev in mednarodno preiskavo.