Potres je imel magnitudo 7,8 stopnje. Foto: Reuters
Potres je imel magnitudo 7,8 stopnje. Foto: Reuters
Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še močno naraslo. Foto: EPA
Številne žrtve potresa v Ekvadorju

Tla so se stresla ob 18.58 po krajevnem in 1.58 po srednjeevropskem času. Žarišče je bilo blizu obalnega mesta Muisne povsem na severu države. Po podatkih ameriškega geološkega inštituta USGS je bil epicenter od Muisneja oddaljen 27 kilometrov in 170 od Quita. Oblasti so v šestih pokrajinah razglasile izredne razmere in vpoklicale narodno gardo. Policija, vojska in civilna zaščita so v najvišji stopnji pripravljenosti za zaščito življenj državljanov. Tresenje tal so čutili tudi v sosednjih državah, a v Peruju in Kolumbiji ne poročajo o žrtvah.

Sledilo je več deset popotresnih sunkov, med katerimi so bili najmočnejši z magnitudo 5,4. Bojijo se, da bo število žrtev še močno naraslo, saj reševalne ekipe šele zdaj prihajajo do najbolj prizadetih območij.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je zaradi potresa skrajšal obisk v Italiji in se vrača v domovino. Na družbenem omrežju Twitter je pozval, naj skušajo ljudje ostati čim bolj mirni, obenem pa je izrazil sožalje svojcem žrtev. "Ceste in bolnišnice se lahko obnovijo, ne moremo pa obnoviti izgube življenj in to najbolj boli," je dodal Correa.

Nastala ogromna gmotna škoda
Zaradi tresenja tal so v glavnem mestu Quito za nekaj časa ostali tudi brez električne energije, ljudje pa so v paniki zbežali na ulice. V prestolnici so se zamajale zgradbe, kot tudi v največjem mestu Guayaquilu, kjer se je porušil most in pod sabo pokopal avtomobil. "Bilo je grozljivo in vsi smo bili prestrašeni. Vse je poškodovano. Še vedno smo na ulicah, ker nas skrbi zaradi popotresnih sunkov," je za Reuters povedal varnostnik iz Guayaquila Fernando Garcia.

Župan mesta Pedernales Gabriel Alcivar, ki je blizu žarišča, je dejal, da se niso porušile samo posamezne hiše, ampak dejansko skoraj kar vse mesto. "Kar se je zgodilo v Pedernalesu, je katastrofa. V okolici pa so vasi, ki so povsem porušene in uničene," je povedal Alcivar. Na območju Pedernalesa je bilo 135 popotresnih sunkov. O hudi gmotni škodi poročajo tudi iz Mante. V obalnem mestu se je porušil nadzorni stolp na letališču.

Vlada je sporočila, da je po državi razporejenih okoli 13.500 pripadnikov varnostnih sil, ki vzdržujejo red, država pa je od več posojilodajalcev vzela za 600 milijonov ameriških dolarjev posojil za ukrepanje po potresu.

Nevarnost visokih valov
Pacifiški center za obveščanje pred cunamiji je zaradi potresa izdal opozorilo pred mogočimi visokimi valovi na obalah Ekvadorja in Kolumbije. Številni so tako zapustili obalna mesta, saj želijo v višje ležeče kraje.

Ekvador leži v bližini stičišča tektonskih plošč. Na tem območju so od leta 1900 vknjižili že sedem potresov z magnitudo 7,0 in več. Leta 1987 je potres zahteval okoli 1.000 življenj. V četrtek in petek sta dva potresa stresla jug Japonske na drugi strani Pacifika. Zahtevala sta najmanj 41 žrtev.

Številne žrtve potresa v Ekvadorju