Hekerji so se spravili nad kreditne kartice, ki zavračajo procesiranje donacij za WikiLeaks. Foto: EPA
Hekerji so se spravili nad kreditne kartice, ki zavračajo procesiranje donacij za WikiLeaks. Foto: EPA
Kljub aretaciji Asangea WikiLeaks še naprej nemoteno deluje. Foto: EPA
WikiLeaks: Mladiću pomaga vlada

Spletne napade je izvajala anonimna skupina hekerjev, gorečih podpornikov WikiLeaksa in Assangea. Zagrozili so, da se bodo spravili na podjetja, ki so WikiLeaksu odrekle storitve. Med drugimi sta bila to tudi Mastercard in Visa, poročata BBC in CNN.

Plačila z Mastercardom so bila ovirana, toda družba pravi, da vpliva na uporabo kartic ni bilo. S težavami se je ukvarjala tudi Visina spletna stran. Da so sesuli Visino stran, so sporočili tudi prek Twitterja anonimne kampanje Operation Payback (Operacija Maščevanje). Stran so pozneje obnovili in predstavnik Ted Carr je sporočil, da vse deluje normalno.
Nato je Twitter zaprl anonimno stran, ni pa želel sporočiti, zakaj. Vir za BBC pa je povedal, da je zadnji "tweet", ki ga je stran poslala, vključeval povezavo na datoteko s podatki o kreditnih karticah strank. Varnostna firma Netcraft, ki nadzira napade, pravi, da je Visa precej težja tarča in zahteva več politično motiviranih hekerjev - 2.000 v primerjavi s 400 za Mastercard.

Izjava Odbora za zunanjo politiko DZ RS o WikiLeaks:
Odbora za zunanjo politiko državnega zbora izraža zaskrbljenost nad poskusi utišanja novinarjev in ustanoviteljev WikiLeaksa, ki nameravajo razkriti četrt milijona ameriških diplomatskih depeš. Demokracija potrebuje neodvisno novinarstvo, ki svetovni javnosti razkriva tudi manj prijetna, a pomembna dejstva, ki razkrivajo podobo delovanja diplomacije.

Sesuli stran švedske vlade
Skupina hekerjev, ki podpira WikiLeaks, pa se še ni ustavila. Napadli so tudi stran švedskega tožilca, ki zahteva Assangeevo izročitev od Velike Britanije, zaradi napada hekerjev pa več ur danes ni delovala tudi spletna stran švedske vlade. Uradna spletna stran www.regeringen.se v noči na danes več ur ni delovala, videti je bilo mogoče le obvestilo, da je strežnik nedosegljiv. Pozneje je začela znova normalno delovati. Tiskovni predstavnik vlade v Stockholmu Mari Ternbo ni potrdil kibernetskega napada in je dejal le, da varnostnih zadev ne komentirajo.
Assangea Švedska išče zaradi obtožb posilstva in spolnega nadlegovanja, čeprav še ni bil uradno obtožen. On trdi, da gre pri vsem skupaj za zaroto in del kampanje, s katero želijo omadeževati njegov ugled.
Nova pošiljka z WikiLeaksa
WikiLeaks medtem po poročanju CNN-a še naprej objavlja dokumente iz svojega širokega nabora ameriških diplomatskih depeš. Vseh skupaj je kar 250.000.
Med zadnjimi objavljenimi je ena, ki govori o živčnosti britanske vlade zaradi groženj libijskega voditelja Moamerja Gadafija, naj izpustijo bombaša iz Lockerbieja Abdelbeseta Al Magrahija.
Spet druga osvetljuje vse večje kršitve človekovih pravic in gospodarske razmere v Eritreji, katere vlada da naj bi bila "samo en strel do implozije". Tretja pa kaže, kako so ameriški diplomati pozivali ameriške oblasti, naj lobirajo pri ruski vladi v imenu kreditnih velikanov MasterCarda in Vise.
WikiLeaks: Mladiću pomaga vlada