Sadama Huseina so usmrtili pred letom dni. Foto: EPA
Sadama Huseina so usmrtili pred letom dni. Foto: EPA
George Bush
Bush pozdravlja vojake v oporišču. Foto: Reuters

ZDA so dolgo pritiskale na iraški parlament, da sprejme enega izmed glavnih zakonov na poti do narodne sprave. S tem zakonom naj bi šiitska vlada v politični proces znova vključila predstavnike sunitske manjšine, ki so v času nekdanjega diktatorja zasedali pomembnejše položaje v državi, a so se po strmoglavljenju starega režima znašli v nemilosti večinskih šiitov.

Na tisoče nekdanjih članov Huseinove stranke Bas se bo lahko po novem spet potegovalo za delovna mesta v javni upravi in vojski, kar pa seveda ne velja za tiste člane, ki so si roke umazali s krvojo. V iraški vladi upajo, da se bo s tem končal tudi bojkot največje sunitske stranke, ki je vlado zapustila zaradi premajhnega vpliva.

V Irak se vrača upanje
Ameriški predsednik Bush je med obiskom v Kuvajtu dejal, da ZDA upoštevajo načrte o umiku 20.000 vojakov iz Iraka do sredine leta. V ameriškem oporišču se je srečal s poveljnikom ameriških sil v Iraku, generalom Davidom Petraeusom, pozneje pa nagovoril tudi približno 15.000 vojakov. Dejal je, da se po njihovi zaslugi varnostne razmere v državi močno izboljšujejo, kar dovoljuje delni umik ameriških sil. "Zmanjšanje sil bo temeljilo na priporočilu generala Petraeusa," je dodal ter pozval Iran in Sirijo, naj pomagata zajeziti nasilje v Iraku.

General Petraeus bo o napredku v Iraku Busha znova obvestil marca. Bush bo bližnjevzhodno turnejo (katere glavni namen je spodbuditi Izraelce in Palestince, da začnejo konkretna pogajanja, ki bodo pomagala ustanoviti palestinsko državo) nadaljeval v Bahrajnu, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih.

K. T.