Prvo letalo, ki je pristalo v Bejrutu, je pred pristankom naredilo simbolični krog po mestu. Foto: Reuters
Prvo letalo, ki je pristalo v Bejrutu, je pred pristankom naredilo simbolični krog po mestu. Foto: Reuters
Italijanski vojaki v Libanonu polnijo posode z vodo.
Do prihoda nemških ladij bodo obalo Libanona varovale italijanske, britanske in grške sile. Foto: EPA

Prvo libanonsko letalo, ki je priletelo iz Pariza, je tik pred pristankom obkrožilo Bejrut, s čimer je označilo konec izraelske zračne zapore. Iz kabineta premierja Ehuda Olmerta pa so sporočili, da pomorska zapora Libanona ostaja, dokler ne bodo mednarodne enote ZN-a prevzele nadzora tudi nad libanonskimi pristanišči.

Izraelska zapora je Libanonu po besedah tamkajšnjega finančnega ministra vsak dan povzročila za 45 milijonov dolarjev škode. Jeruzalem v zameno za preklic zapore, ki jo je vzpostavil po začetku julijskih spopadov z libanonskim gibanjem Hezbolah, zahteva ukrepe, ki bodo Hezbolahu preprečevali nadaljnje oboroževanje.

Za nadzor morja in zraka bodo skrbele sile ZN-a, pri tem pa bodo glavno vlogo imele nemške enote. Po mnenju poznavalcev je preklic zapore resen preizkus za mednarodne sile, preden se začnejo skladno z resolucijo 1701 razporejati tudi na obmejno območje med Izraelom in Libanonom.

V Libanonu je sicer trenutno okoli 3.250 pripadnikov sil ZN-a, do prihodnjega tedna pa naj bi njihovo število naraslo na 5.000. Resolucija ZN-a predvideva v bljižnevzhodno državico napotiti do 15.000 vojakov ZN-a, ki bodo pomagali tamkajšnji policiji in vojski nadzorovati premirje.

Letala se vračajo v Libanon
V Bejrut se počasi vračajo tudi letalske družbe. Izrael je sicer polete na bejrutsko letališče dovolil le dvema družbama, pa še ti dve bi morali predtem obvezno pristati v jordanskem Amanu. Vendar pa je Quatar Airways v ponedeljek vzpostavil neposredno povezavo z Bejrutom, zgledu pa naj bi kmalu sledile še druge družbe, med njimi tudi podružnica British Airwaysa B-Med, Lufthansa, Air France in Lufthansa, ki so za dovoljenje prosile libanonske oblasti, ne pa tudi izraelskih, poroča BBC. Prvo letalo British Airwaysa je že v sredo zvečer pristalo v Bejrutu.