V 11 tednih od sestre odstavljenega in pobeglega skorumpiranega politika do prve predsednice vlade v zgodovini države - to je poletna zgodba Jingluk Šinavatre. Foto: Reuters
V 11 tednih od sestre odstavljenega in pobeglega skorumpiranega politika do prve predsednice vlade v zgodovini države - to je poletna zgodba Jingluk Šinavatre. Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra
44-letna poslovna ženska, ki jo bližnji kličejo Pou je 28. oseba, ki zaseda položaj tajskega premierja. Foto: Reuters

Velika zmagovalka julijskih volitev ima s svojo stranko Pheu Thai (Za Tajce) in koalicijskimi partnerji prepričljivo večino v parlamentu. Zanjo je v spodnjem domu glasovalo 296 od 500 poslancev, 3 so bili proti, 197 pa se jih je vzdržalo.

Vrniti Tajski stabilnost
Jingluk Šinavatra mora Tajski vrniti stabilnost, potem ko so kraljevino v zadnjih petih letih pretresali politični boji, ki so se prenesli na ulice. "Moja prva nujna naloga je doseči spravo," je politično neizkušena 44-letnica poudarila svoj prvi cilj. Samo lani je v krvavem vojaškem zatrtju večmesečnih protestov v središču Bangkoka umrlo več kot 90 ljudi, ki so si prizadevali za vrnitev Taksina Šinavatre, brata Jingluk Šinavatre, in "de facto" voditelja stranke Pheu Thai.

Kakšna bo vloga Taksina?
Nekdanji premier Tajske je bil ob oblast leta 2006, ko ga je v nekrvavem udara odstavila vojska. Kasneje je bil Taksin Šinavatra v odstotnosti obsojen zaradi korupcije in zlorabe oblasti na zaplembo premoženja. Sodišče mu je zaplenilo dobro milijardo evrov vredno premoženje. Iz tujine, kjer je Taksin ostal po udaru, je vseskozi vodil politični odpor proti novi vladi, ki jo je vodila kraljevi družini naklonjena demokratska stranka. Tajci in tujina pa se zdaj sprašuje, kako in kdaj ter v kakšni vlogi se bo Taksin vrnil v državo.

Udobna večina v parlamentu
Jingluk Šinavatra, katere politična kariera se je uradno začela šele pred 11 tedni, je - čeprav je na volitvah dobila več kot 53 odstotkov glasov - oblikovala vladno koalicijo s štirimi manjšimi strankami. "Skupaj moramo voditi državo in reševati težave ljudi," zagotavlja prva predsednica vlade na Tajskem.

Dotlej vladajoča Demokratska stranka premiera Abhisita Vedžadživa je prejela 32 odstotkov. Stranka Pheu Thai je po zmagi napovedala obsežne spremembe v državi, med drugim zvišanje minimalne plače na 300 bahtov (7 evrov) na dan, ukrepe pomoči za kmete in velike infrastrukturne naložbe.

Kralj Rama po 26 moških potrjuje prvo žensko
Po protokolu mora novo izvoljeno premierko v naslednjih dneh sprejeti še kralj Rama IX., ki že 65 let vlada kraljevini, v tem času pa je doživel 15 državnih udarov, 16 različic ustave in 27 sprememb na položaju ministrskega predsednika. Kralj, ki je za večino Tajcev uživa sveti status "neranljivega", se običajno ne vpleta v vsakodnevno politiko, zaradi težav z zdravjem pa se tudi zelo malo pojavlja v javnosti. Vseeno je bilo jasno, da je kraljeva družina z naklonjenostjo sprejemala prejšnjo vlado in je nezaupljiva do populizma družine Šinavatra, ki je v preteklih letih odkrito spodkopavala temelje monarhije.