Nemirno območje Gaze je vsakodnevno prizorišče bojev med izraelsko vojsko in Palestinci. Foto: EPA
Nemirno območje Gaze je vsakodnevno prizorišče bojev med izraelsko vojsko in Palestinci. Foto: EPA
Menachem Mazuz
Mazuzova odločitev bo le malo olajšala težko življenje Palestincev na območju Gaze. Foto: EPA

Mazuz je prepričan, da morajo oblasti najprej dodatno preučiti učinke prenehanja dobave električnega toka, da ne bi povzročili škode civilnemu prebivalstvu.

Ob tem pa je dal zeleno luč za izvajanje vrste gospodarskih in trgovinskih sankcij na območju Gaze, ki jih je Izrael uvedel po palestinskem raketiranju izraelskega ozemlja 19. septembra. Izraelske oblasti so takrat Gazo razglasile za "sovražno ozemlje".

Brez Izraela ni elektrike in goriva
Prekinitev dobave elektrike, vode in goriva bi imela za prebivalce Gaze katastrofalne posledice, saj je Izrael za to območje skoraj edini dobavitelj. Izraelsko elektropodjetje Gazi dobavlja 62,5 odstotkov električne energije, 29 odstotkov pa dobiva v obliki goriva, ki ga plačuje Evropska unija. Mazuz je izraelski vojski tudi naložil, da določi postopke, po katerih bodo bolnišnice v Gazi opozorili na namero o prekinitvi elektrike, da se bodo lahko tako pravočasno preusmerile na generatorje.

Generalni tožilec je odločitev sprejel potem, ko je več deset skupin za varstvo človekovih pravic na izraelsko vrhovno sodišče vložilo peticijo, v kateri so pozvali k ustavitvi sankcij, ki so jih označili za "kolektivno kaznovanje" palestinskega prebivalstva.

Ban in Ferrero-Waldnerjeva zaskrbljena
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je omenjene ukrepe Izraela označil za kaznovalne in nesprejemljive, palestinske skrajneže pa pozval k prenehanju napadov na izraelsko ozemlje. Tudi komisarka Evropske unije za zunanje odnose, Avstrijka Benita Ferrero-Waldner, je izrazila skrb zaradi izraelskih potez.