Giorgia Meloni sprejema goste na vrhu Italija-Afrika. Foto: Reuters
Giorgia Meloni sprejema goste na vrhu Italija-Afrika. Foto: Reuters

Oči mednarodne javnosti so uprte v Rim, na vrhunsko zasedanje Italije in afriških držav. Premierka Meloni je v uvodnem nagovoru dejala: "Verjamemo, da si je mogoče predstavljati in tudi napisati novo poglavje v zgodovini naših odnosov z Afriko. To naj bo odnos med enakovrednimi partnerji, daleč stran od plenilskega vsiljevanja ali dobrodelnega odnosa do Afrike."

Dodala je, da bo imela njena pobuda začetna sredstva v višini več kot 5,5 milijarde evrov.
Spregovorila je tudi o migracijah: "Množičnega priseljevanja ne bomo nikoli zaustavili, trgovcev z ljudmi pa ne bomo nikoli premagali, če ne bomo obravnavali številnih vzrokov, ki človeka prisilijo, da zapusti svoj dom."

Glede na vladne načrte bi v okviru novega partnerstva med drugim vzpostavili center za poklicno usposabljanje na področju obnovljivih virov energije v Maroku, izobraževalne projekte v Tuniziji in projekte za boljši dostop do zdravstvene oskrbe v Slonokoščeni obali. Projekte med drugim načrtujejo še v Alžiriji, Mozambiku, Egiptu, Etiopiji in Keniji.

Srečanje poteka v palači Madama, v kateri sicer zaseda senat. Foto: Reuters
Srečanje poteka v palači Madama, v kateri sicer zaseda senat. Foto: Reuters

Von der Leyen: Naše usode in interesi se ujemajo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru dejala, da je treba začeti konkretno sodelovati z Afriko. "To je trenutek intenzivnega in prenovljenega sodelovanja med Afriko in Evropo, saj se ne le naše usode, temveč tudi interesi ujemajo bolj kot kadar koli prej. Vsi moramo preiti na čisto energijo in se prilagoditi podnebnim spremembam. Vsi moramo usposobiti svojo delovno silo za delovna mesta prihodnosti. Vsi želimo ustaviti tragične izgube življenj na migracijskih poteh. In vsi želimo dati priložnosti našim mladim. Zato nas ne združuje le geografija, temveč tudi zaveza, da bomo vsem našim ljudem prinesli vzajemne koristi," je dodala. Von der Leyen je še dejala, da se italijanski načrti in programi EU-ja medsebojno dopolnjujejo.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je dejala, da "ko uspeva Afrika, uspeva tudi Evropa, s tem pa bo tudi ves svet živel v blagostanju".

Mahamat: Želim si, da bi se prej posvetovali z nami

Predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki Mahamat je po govorih dejal, da bi si želeli, da bi se o načrtu, ki ga je predstavila Meloni, predhodno posvetovali. Je pa zagotovil, da je Afrika pripravljena razpravljati o vsebini in načinih izvajanja načrta. Trenutni predsedujoči Afriški uniji Azali Assoumani pa je izrazil upanje na obsežne naložbe na afriškem kontinentu.

Meloni za zdaj še ni uresničila predvolilne obljube o zmanjšanju prihodov afriških prebežnikov v Italijo. Foto: EPA
Meloni za zdaj še ni uresničila predvolilne obljube o zmanjšanju prihodov afriških prebežnikov v Italijo. Foto: EPA

"Načrt Mattei" za sodelovanje na več področjih

Srečanje poteka v sklopu italijanskega "načrta Mattei", ki ga je vlada v Rimu poimenovala po ustanovitelju energetskega giganta ENI. Če je šlo premierki Meloni najprej predvsem za ambicijo, da bi Italija v času energetske negotovosti postala novo evropsko vozlišče preskrbe s fosilnimi gorivi iz Afrike, pa je načrt zdaj širši; po napovedih naj bi sledil vodilu "ne-roparskega" in trajnostno naravnanega sodelovanja, ki bo omogočalo tudi rast afriških držav. Gre za pomoč na različnih področjih, od izobraževanja, zdravja, izvoza in infrastrukture.

Kot piše Guardian, si Meloni v zameno za pomoč afriškim gospodarstvom pri njihovem razcvetu želi zaustaviti migracijski tok iz Afrike, kar je bila njena predvolilna obljuba, ki pa je doslej ni izpolnila.

Ta načrt je za italijansko premierko tako pomemben, da bo za njegovo izvajanje zadolžen kar njen urad. Odločila se je tudi za nenavaden korak, da vrh gosti v palači Palazzo Madama, v kateri ima sedež italijanski senat. Zaradi tega si je prislužila kritike opozicijskih strank, ki so jo obtožile, da se je "polastila" stavbe.

Ugledna udeležba več deset voditeljev

To je tudi prvi veliki dogodek, odkar je Italija prevzela predsedovanje skupini najbolj razvitih držav G7. Udeležujejo se ga visoki predstavniki 41 afriških držav, med katerimi je kar 22 predsednikov držav ali vlad. Neuradni uvod je srečanju dala že nedeljska večerja pri predsedniku italijanske republike Sergiu Mattarelli, zasedanje pod skupnim naslovom Most za skupno rast pa poteka v italijanskem senatu. Po plenarnem začetku se srečanje nadaljuje s poglobitvami na temo gospodarskega in infrastrukturnega sodelovanja, prehranske varnosti, energetske varnosti in tranzicije, izobraževanja in kulture ter migracij.

Francesco Galietti, ustanovitelj svetovalnega podjetja Policy Sonar, je dejal: "Meloni si je zelo dolgo prizadevala za organizacijo tega vrha. Predstavlja ga kot svojo veliko strategijo in prav zato je že pred začetkom dobil veliko pozornosti. Vendar še vedno ne vemo, kdo bo v njenih načrtih sodeloval, koliko denarja bo vloženega in ali bo šlo le za diplomacijo in mehko moč ali za kaj več."

Meloni v Rimu gostila afriške voditelje