Ratko Mladić je po aretaciji Karadžića glavni haaški obtoženec, ki se še uspešno izmika roki pravice. Foto: EPA
Ratko Mladić je po aretaciji Karadžića glavni haaški obtoženec, ki se še uspešno izmika roki pravice. Foto: EPA
Mnogi so mnenja, da bo ujetje Mladića trši oreh kot prijetje Karadžića, predvsem zaradi odličnih vezi Mladića še iz časa vojne. Foto: Reuters

Skupina operativcev, ki si prizadeva najti najbolj iskanega haaškega obtoženca, bo letošnje poletje ostala brez dopusta, saj je na prvem mestu iskanje Mladića, je odločil Beograd. Po viru časopisa Blic naj bi predstavniki oblasti presodili, da je poletje pravi čas za končanje haaške zgodbe: parlamentarne počitnice onemogočajo radikalcem izvajanje političnih manevrov, manj možnosti pa je tudi za demonstracije in ulične nemire.

Poleg tega naj bi bila javnost, ki je bila ob aretaciji Radovana Karadžića pred nekaj tedni v šoku, zdaj bolj pripravljena na nove aretacije. Srbske oblasti naj bi glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza pozvale, naj preloži svoj obisk v Beograd, ki je bil napovedan že za začetek avgusta, na september, še prej pa naj bi bil Mladić že za zapahi.

Hitra aretacija obeh glavnih haaških obtožencev bi novi vladi dvignila ugled in omogočila Beogradu, da zahteva čim hitrejšo priključitev Evropski uniji, kar je eden glavnih zunanjepolitičnih ciljev. V primeru aretacij bi Brammertz v poročilu sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem ocenil kot pozitivno, na podlagi tega pa bi 15. septembra svet ministrov lahko sprejel odločitev o uveljavitvi začasnega trgovinskega sporazuma Srbije z EU-jem.

"Dejstvo, da so oblasti ujele enega izmed glavnih zločincev, govori, da so pripravljene, da ujamejo tudi Mladića. Mnogi v EU-ju so prepričani, da mora priti do njegove aretacije, preden bo Srbija dobila zeleno luč za vključitev v EU," je dejal Robert Hunter, nekdanji ameriški veleposlanik v Bruslju in pri Natu.

Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je v sredo ponovil pozive predsednika Borisa Tadića, naj se Ratko Mladić in Goran Hadžić, oba preostala ubežnika, predata, ker je to pogoj, da Srbija dobi status, ki njenim državljanom pripada.

Mladić v hribih ali sredi Beograda?
Srbski uradniki ne želijo izdati, koliko jih je aretacija Karadžića približala Mladiću, v medijih pa se pojavljajo različne informacije. Kot piše Blic, naključno ali pa namenoma v javnosti krožijo zgodbe, da naj bi se Mladić skrival v Titovem bunkerju na meji z Makedonijo, kjer pazi ovce, straži pa ga približno 200 varnostnikov, o čemer smo že pisali. Po virih Blica pa naj bi se Mladić skrival tako kot Karadžić: zunanja preobrazba - očala, teden ali dva stara bradica, zanemarjen videz in malce več kilogramov, kar naj bi mu omogočilo skrivanje daleč proč od ovc in bunkerjev.

Tiho življenje Ratka Mladića
Leta 2006 so razkrili verigo Mladićevih pomočnikov, pozneje pa so z njihovo pomočjo tudi rekonstruirali potek njegovega življenje od 1. junija 2002 do 25. januarja 2006. Živel naj bi na različnih naslovih v Beogradu, po nekaterih virih pa se Mladić še danes skriva nekje v Novem Beogradu, vendar zdaj zanj skrbi le nekaj ljudi. "Mladič, tako kot Karadžić pred ujetjem, živi normalno življenje, toda v javnosti se ne pojavlja pogosto. Ven gre le redkokdaj in stanovanje zapušča v zgodnjih jutranjih urah ali pozno zvečer," je za Blic povedal neimenovan vir.

K. T.