Papež med večerno mašo pred božičem. Foto: Reuters
Papež med večerno mašo pred božičem. Foto: Reuters

"Naše srce je nocoj v Betlehemu, kjer je princ miru še vedno zavrnjen zaradi logike pogubne vojne, kjer mu hrup orožja še danes preprečuje, da bi našel prostor v svetu," je dejal papež, ki praznuje enajsti božič kot poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Pravičnost po njegovih besedah ne bo prišla z razkazovanjem sile. Kot je dejal, Jezus "ne odpravlja krivice od zgoraj z razkazovanjem sile, ampak od spodaj, z izkazovanjem ljubezni". Znova je poudaril, da sta pravi sporočili božiča mir in ljubezen, zato je vernike pozval, naj ne nasedajo "malikovanju potrošništva". Govoril je o "niti, ki se vleče skozi zgodovino: iskanju svetovne moči in slave, svetu, v katerem se vse meri z uspehom, rezultati, številkami in številkami, svetu, ki je obseden z dosežki".

Frančišek je dejal, da bi se morali, čeprav je številnim težko praznovati božič v "tem svetu, ki je tako obsojajoč in nepopustljiv", poskusiti spomniti, kaj se je zgodilo na prvi božič. "Danes zvečer ljubezen spreminja zgodovino," je poudaril.

Po podatkih Vatikana se je bogoslužja v Baziliki svetega Petra udeležilo približno 6500 ljudi. Na tisoče jih je dogajanje na Trgu svetega Petra pred cerkvijo spremljalo tudi na velikih zaslonih.

Papeževa "polnočnica", ki jo je tudi letos obhajal že ob 19.30, je sicer eden glavnih dogodkov v uvodu v slovesnosti ob božiču, drugem največjem krščanskem prazniku, ko se verniki spominjajo Jezusovega rojstva.

Večkratni pozivi k miru

Papež se je v adventnih dneh sicer posvečal delom usmiljenja in pozival k miru na območjih oboroženih konfliktov. Zdravstvenim težavam in starosti navkljub – pred dnevi je dopolnil 87 let – se je Bergoglio v adventnih dneh, vsaj na kratko, posvetil tudi dolžnostim rimskega škofa. Nenajavljeni četrtkov obisk v župniji južnega predmestja Rima je posvetil duhovnikom in prostovoljcem, ki skrbijo za stotine revnih družin in samohranilk, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec.

Papež Frančišek pri opoldanski molitvi. Foto: Reuters
Papež Frančišek pri opoldanski molitvi. Foto: Reuters

"Tudi Jezus se je rodil na obrobju," je Frančišek mimogrede povedal v mikrofon državne televizije RAI, potem ko je na vprašanje, kako se počuti, odvrnil, da je "za zdaj še živ".

Že pri današnji opoldanski molitvi je papež zbrane na Petrovem trgu pozval, naj božiča ne proslavljajo potrošniško. Spomnil je na vse, ki ga bodo dočakali na vojnih območjih ali pa trpijo lakoto in bedo.

Sorodna novica Škofje na predvečer božiča: Zdi se, da tema brezbrižnosti zmaguje. A zaupamo.

Podporniki in kritiki deklaracije

V zadnjih dneh pred božičem je bil Frančišek sicer deležen odobravanja in zlasti kritik zaradi deklaracije Fiducia supplicans, s katero je duhovnikom dovolil neobredni blagoslov netradicionalnih parov, kot so neporočeni, ločeni in istospolno usmerjeni. Če so v krajevnih cerkvah severne in zahodne Evrope večinoma zadovoljni, pa iz Afrike prihaja odkrito nestrinjanje z odločitvijo; podobno meni nekdanji vatikanski "varuh doktrine", kardinal Gerhard Mueller, ki ima papeževo odločitev za "bogoskrunsko".

Sorodna novica V Betlehemu zaradi solidarnosti z Gazo ob božiču brez slovesnosti

Pozivi k miru

Toda na vrhu Frančiškovih prioritet so številni vojni spopadi v svetu, kot so Ukrajina, Sirija in številne afriške države. Papež to stanje imenuje "tretja svetovna vojna po kosih". Pričakovati je, da bo pozivom k miru posvetil večji del jutrišnjega nagovora ob blagoslovu Mestu in svetu, Urbi et orbi, z lože Petrove bazilike. Posebno pozornost bo zagotovo namenil konfliktu med Izraelci in Palestinci, torej Sveti deželi, kot jo imenujejo katoličani, kamor je v petek poslal svojega miloščinarja, kardinala Konrada Krajewskega.

Slovenski pridih v Vatikanu

Bazilika je sicer že nocoj božično okrašena s cvetjem, za kar sta znova poskrbela slovenska cvetličarska strokovnjaka Sabina Šegula in Peter Ribič. Slovenske so tudi božične zvezde; 320 jih je z Gozdnega gospodarstva Novo mesto v organizaciji našega veleposlaništva.