Stanković je bil do prijetja leta 2002 eden najbolj iskanih vojnih zločincev. Foto: EPA
Stanković je bil do prijetja leta 2002 eden najbolj iskanih vojnih zločincev. Foto: EPA
Policija zaslišuje mimoidoče
Bosanska policija je že obvestila črnogorske kolege. Foto: Reuters

Bosanskemu Srbu, ki je v zaporu v Foči prestajal 20-letno kazen zaradi zločinov proti človečnosti med vojno v BiH-u, je uspelo pobegniti med prevozom v bolnišnico.

Zapuščeno vozilo je policija zdaj našla na blatni cesti blizu meje, zato domnevajo, da je prebegnil v Črno goro peš. Z domnevami so že seznanili tamkajšnjo policijo.

Grozljivi zločini
Sodišče za vojne zločine BiH je Stankovića sicer lani obsodilo na 16 let zapora, nato pa mu je prizivno sodišče kazen aprila letos podaljšalo še na štiri leta.

Obsodili so ga zasužnjevanja, mučenja, posilstev in poboja muslimanskih žensk v Foči v letih 1992 in 1993, ko je obsojeni tam vzpostavil žensko taborišče, ki so ga imenovali "bordel". V njem so bile večinoma mladoletne mulsimanke in najmlajša je imela komaj 12 let. Stanković je bil tudi med tistimi, ki so srbskim vojakom "dodeljevali" dekleta.

Njegov primer je bil prvi, ki ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije predalo posebnemu sodišču BiH septembra 2005. Stankovića so Natove sile prijele tri leta prej.