Bo Tadićeva koalicija nazdravljala tako, kot je po objavi izidov parlamentarnih volitev? Foto: EPA
Bo Tadićeva koalicija nazdravljala tako, kot je po objavi izidov parlamentarnih volitev? Foto: EPA
Tomislav Nikolić
Nikolić ima veliko podpore predvsem med Srbi na Kosovu. Foto: EPA

Medtem ko je na naslovnici Blica naslov "Socialisti daleč od dogovora z Nikolićevim SRS-jem in Koštuničevim DSS-jem", na spletni strani B92 pišejo o tem, da je vodja socialistov, "mali Slobo" Ivica Dačić, izjavil, da je prvi korak h koaliciji prav z omenjenima strankama storjen, zato se njegova stranka ne namerava pogajati z drugimi političnimi opcijami, to pomeni s Tadićevimi proevropskimi demokrati.

"Smo še povsem na začetku"
Blic, ki je že pred dnevi pisal o tem, da je Tadić že dosegel načelni dogovor s socialisti, tokrat povzema izjavo podpredsednika Socialistične stranke Srbije (SPS) Milutina Mrkonjića, ki je izjavil, da so pogajanja o sestavi vladajoče koalicije z radikalci in narodnjaki povsem na začetku, zato prejšnji pogovori "ne pomenijo še čisto nič".

"Predstavili smo svojih pet zahtev, a to še ne pomeni, da smo se dogovorili tudi o skupni vladi. Ne zanimajo me še ministrska mesta, pomembno se mi zdi predvsem to, da uresničimo nekatere največje projekte, kot je na primer avtocesta Horgoš-Požega." Dodal je, da je on zelo prilagodljiv, zato se bo odzval na vsa povabila na pogovore.

Dačić "navija" za radikalce?
Prvak stranke Ivica Dačić, ki je trenutno v Moskvi, pa je jasno povedal, da se ne more sočasno pogajati z več stranmi. "Z Nikolićem in Koštunico smo se dogovorili o osnovnih principih in načelih, na katerih bi bila lahko oblikovana nova vlada Srbije, in pričakujem, da se bodo ti pogovori kmalu končali." Zanikal je tudi možnost, da bi na državni ravni privolil v koalicijo s Tadićem, na mestni ravni v Beogradu pa stopil na stran radikalcev in jim tako omogočil, da bi dobili župana v prestolnici.

Tadić: Spoštujmo voljo volivcev
Oglasil se je tudi predsednik države Boris Tadić, ki je opozoril, da bi bila vlada z radikalci in narodnjaki "kršenje volilne volje prebivalcev", in dodal, da bi bila za njegovo koalicijo Za evropsko Srbijo vlada s socialisti povsem sprejemljiva.

A. P.