Ljudje so se odločili in prepričljivo zmago namenili proevropskemu Tadiću, ki pa ne more sestaviti vlade. Bo novi-stari premier Vojislav Koštunica? Foto: EPA
Ljudje so se odločili in prepričljivo zmago namenili proevropskemu Tadiću, ki pa ne more sestaviti vlade. Bo novi-stari premier Vojislav Koštunica? Foto: EPA
Boris Tadić
Koliko asov Tadić še skriva v rokavu? Foto: EPA

Glede pogajanj o sestavi nove vlade in morebitnih koalicijah, ki sledijo nedeljskim parlamentarnih volitvam, v javnost prihajajo nasprotujoče si informacije o tem, ali so socialisti, odločilni v tem, ali bo Srbija dobila proevropsko ali nacionalistično vlado, že izbrali stran.

Kocka še ni padla
Po poročanju Blica se je Demokratska stranka predsednika Borisa Tadića že skoraj dogovorila s socialisti, medtem ko Večernje novosti pišejo o tem, da bo vodstvo SPS-a svetovalo predsedniku stranke Ivici Dačiću, naj sprejme ponudbo vodje radikalcev Tomislava Nikolića in premierja Vojislava Koštunice, prvaka Demokratske stranke Srbije (DSS).

Boris Tadić naj bi bil pripravljen "malega Slobota", kot imenujejo Ivico Dačića, v zameno za podporo postaviti na položaj podpredsednika vlade, Milutinu Mrkonjiću, kandidatu socialistov na predsedniških volitvah, pa ponuditi ministrstvo za investicije.

Dačić zahteva vrnitev ugleda Miloševićevim potomcem
Dačiću naj to ne bi bilo dovolj, saj zahteva, da se družini Milošević vrne ugled, z drugimi besedami, socialistična stranka, naslednica stranke nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića, želi, da se za Miloševićevega sina Marka in ženo Mirjano Marković prekliče mednarodna tiralica.

Kdo bo sedel na Titanik?
Tadić je, da bi prepričal neodločne socialiste, dejal, da njegov DS in SPS druži "skupna ideologija", kljub temu pa od socialistov zahteva, da privolijo v "brezpogojno sodelovanje s Haagom". Tadić naj bi bil tudi v stalni zvezi z Brusljem, od koder ga opozarjajo, da pod nobenim pogojem ne sme dopustiti, da se na oblast povzpnejo radikalci. Tadić je prej dejal, da bi bila koalicija nacionalistov in socialistov kot "kratek izlet s Titanikom."

Dačić Koštunici popihal na dušo
Z enako veliko željo in upanjem na zvabitev socialistov v skupno koalicijo se dan za dnem pogaja tudi prvak radikalcev Nikolić, ki je Koštunici pripravljen ponuditi premiersko mesto in nekaj ključnih ministrstev, tudi zunanje, notranje in obrambno. Dačić se je že srečal s Koštunico in zatrdil, da DSS in SPS delita iste poglede na državno politiko. "Dogovorili smo se o glavnih načelih oblikovanja koalicije, zato bomo pogovore nadaljevali," je dejal Dačić.

Ena zmaga že v žep radikalcev
Iskre pa se ne krešejo le na državni ravni, temveč je v igri tudi dogovarjanje o novem županu Beograda. Tu naj bi socialisti stopili na stran DSS-ja in SRS-ja ter tako omogočili, da prevzamejo to mesto Tadićevim demokratom. Če to drži, naj bi novi župan prestolnice postal radikalec Aleksandar Vučić.

A. P.