Bo Tadiću uspelo v 250-članskem parlamentu zagotoviti večino, torej 126 poslancev? Foto: EPA
Bo Tadiću uspelo v 250-članskem parlamentu zagotoviti večino, torej 126 poslancev? Foto: EPA
Vojislav Koštunica
Mogočih je več scenarijev, ta, da bi Tadić in Koštunica še naprej delovala skupaj, pa je skoraj nemogoč. Foto: Reuters

Po poročanju srbskega Blica naj bi se predstavniki obeh strank o sodelovanju v novi vladi dokončno dogovorili konec maja, takoj po objavi končnih izidov nedeljskih parlamentarnih volitev. S socialisti, ki predstavljajo jeziček na tehtnici med evropsko in radikalno usmerjeno Srbijo, se demokrati predsednika Tadića dogovarjajo tudi o razdelitvi najvišjih položajev na lokalni ravni.

Vodja SPS-a, naslednice stranke nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića, Ivica Dačić, je bil v zadnjih dneh zato pod stalnimi pritiski ene in druge strani, tako demokratov kot koalicije radikalcev Tomislava Nikolića, demokratske stranke Srbije premierja Vojislava Koštunice in Nove Srbije. Na Dačića naj bi pritiskali tudi nekateri vplivni srbski poslovneži.

Kdo bo ponudil več?
Srbska agencija Tanjug pa po drugi strani o kakršnem koli dogovoru Tadićevih demokratov s socialisti ne poroča, ampak trdi, da je napovedan le sestanek Dačića s Srbsko radikalno stranko in Demokratsko stranko Srbije, torej z nasprotno stranjo. Koalicija DSS-NS-SRS naj bi socialistom predstavila programske cilje "nove nacionalne vlade Srbije". Tanjug še opozarja, da kljub namigom, da se je Dačić že dogovoril s Tadićem, javnega zagotovila o tem ni.

Štirje temelji socialistov
Socialisti, katerih podpora je odločilna za katero koli stran, ki bi želela sestaviti vladajočo koalicijo, imajo jasne programske zahteve za vstop v vlado. To so: državotvorna usmerjenost Srbije, kar z drugimi besedami pomeni boj za ohranitev ozemeljske celovitosti države v skladu z resolucijo 1244 in ustavo Srbije, socialna pravičnost, v ključnih javnih podjetjih zadržati večinsko državno lastništvo ter nadaljevati pot v evropske povezave. V Demokratski stranki trdijo, da proti koaliciji s socialisti nimajo nič, saj gre za stranko, ki je orientirana v socialdemokracijo in poudarja pomen socialne pravičnosti.

Na parlamentarnih volitvah je z veliko prednostjo slavila proevropska koalicija Lista za evropsko Srbijo Borisa Tadića, ki naj bi v parlamentu dobila 102 sedeža, radikalci pa 78.

A. P.