Koštunica in Nikolić sta uspela prepričati socialiste, da skupaj oblikujejo novo vlado. Foto: EPA
Koštunica in Nikolić sta uspela prepričati socialiste, da skupaj oblikujejo novo vlado. Foto: EPA
Ivica Dačić ob grobu Slobodana Miloševića
Vse kaže, da je Dačić izbral radikalce in narodnjake, in ne demokratov. Foto: EPA

Kot pišejo srbski časniki, sta Nikolić in Koštunica SPS-u ponudila štiri ministrstva, Dačiću pa mesto podpredsednika, a pod pogojem, da dogovor o koaliciji velja tudi za lokalno raven v Beogradu. Omenjene stranke so se dogovorile tudi glede temeljnih načel, na katerih bo delovala nova vlada: Kosovo znotraj Srbije, boj proti korupciji, ekonomski razvoj in evropsko povezovanje, a s Kosovom znotraj Srbije.

Danes nadaljevanje pogovorov
Dačić je po sestanku z SRS-om in DSS - Novo Srbijo dejal, da so se dogovorili o oblikovanju skupne vlade in da se bodo pogovori nadaljevali danes, ob tem pa omenil, da sta SRS in DSS-NS sprejela načelo socialistov o socialni pravici. Po besedah podpredsednice radikalne stranke Gordane Pop Lazić - Tomislav Nikolić je odpotoval na posvet k uradnemu predsedniku stranke Vojislavu Šešlju v Haag - so temeljna načela dogovorjena, zato obstajajo velike možnosti, da bo do dogovora o parlamentarni večini prišlo zelo hitro.

Optimizem glede možnosti dogovora z SPS-om je izrazil tudi predsednik Nove Srbije Velimir Ilić: "Verjamemo, da bomo dosegli dogovor s koalicijo SPS-PUPS-NS-om in oblikovali prihodnjo vlado." Koalicijski sporazum naj bi podpisali, preden se bodo zbrali novi poslanci skupščine in bo izbran njen predsednik. Blic sicer piše, da naj bi bil pogoj Dačića tudi rehabilitacija družine nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

V vladi naj bi sodelovali tudi Bošnjaška lista in zunajstrankarske osebnosti, ki zastopajo nacionalno politiko srbskih državnih interesov.

Tadić ni vrgel puške v koruzo
Vodja liste Za evropsko Srbijo Boris Tadić, ki je na volitvah prejela največ glasov, po drugi strani pravi, da tudi on začenja pogovore s SPS-om, saj sta ideologiji strank podobni. V četrtek je Tadić dejal, da se stranki še ne dogovarjata o delitvi mest, temveč o možnosti normalnega partnerskega odnosa. "Za to obstajajo velike možnosti. Obe stranki delita ideologijo socialistične internacionale, obe stranki se zavzemata za socialne reforme, ki bodo privedle do blaginje v družbi, v kateri obstaja socialna pravica in imajo vsi državljani enake možnosti."

K. T.