Foto: Reuters
Foto: Reuters

Plinovod, ki Novi Iskar na zahodu Bolgarije povezuje z Nišem v Srbiji, so začeli graditi februarja letos. Dolg je 170 kilometrov.

Letna zmogljivost plinovoda je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA 1,8 milijarde kubičnih metrov plina, kar zadošča za 60 odstotkov letnih potreb Srbije po plinu. Prenos je mogoč v obe smeri.

Projekt so sofinancirali z evropskimi sredstvi v okviru mehanizma za povezovanje Evrope. Evropska komisija je namenila 49,6 milijona evrov za izgradnjo povezovalnega voda, 25 milijonov evrov je v obliki posojila zagotovila Evropska investicijska banka, 22,5 milijona evrov pa je prispevala Srbija.

Kot sta ob začetku gradbenih del na območju bolgarskega Kostinbroda februarja poudarila bolgarski in srbski predsednik, Rumen Radev in Aleksandar Vučić, želijo s plinovodom zagotoviti nove vire oskrbe in s tem povečati energetsko varnost.

Srbija bo lahko dostopala do plina iz Azerbajdžana in terminala za utekočinjeni zemeljski plin v grškem pristanišču Aleksandropolis. 15. novembra je Srbija z Azerbajdžanom sklenila dogovor o nakupu 400 milijonov kubičnih metrov plina letno od leta 2024.

Slovesnosti so se udeležili Vučić in Radev, pa tudi predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev in vodja delegacije EU-ja v Srbiji Emanuel Giofre, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.