Foto:
Foto:
Privrženci opozicije so se v petek zbrali v središču Kijeva.
Največje slavje v zgodovini Ukrajine. Viktor Juščenko pred desettisoči v Kijevu.
Viktor Janukovič je po  nekaj dneh bolezni napovedal kandidaturo na ponovljenem krogu volitev.

Ukrajinsko vrhovno sodišče je sicer sinoči razveljavilo sporni drugi krog predsedniških volitev, volilna komisija pa je določila 26. december za ponovitev volitev.

Parlament je sprejemanje sprememb volilne zakonodaje, ki bi lahko omogočile ponovitev volitev, prestavil za deset dni. Če takrat ne bodo potrdili sprememb, bi to lahko ogrozilo ponovitev volitev.

Slavje opozicije v Kijevu
Odločitev ukrajinskega vrhovnega sodišča, ki je sinoči razveljavilo 2. krog predsedniških volitev, je v središču Kijeva pozdravilo več deset tisoč Juščenkovih privržencev.

Zborovanje so poimenovali kot največje slavje v zgodovini Ukrajine, pa tudi oranžna revolucija. Opozicijski voditelj Viktor Juščenko zdaj verjame, da je Ukrajina demokratična država.

Juščenko je protestnike tudi pozval, naj ostanejo na ulicah, dokler ne bo odhajajoči predsednik Leonid Kučma razrešil Viktorja Janukoviča. Ukrajinski parlament je namreč njegovi vladi v sredo izglasoval nezaupnico. Pred parlamentom je trenutno okoli 20.000 protestnikov.

Odločitev sodišča presenetila proruske politike
Odločitev sodišča je bila presenečenje za Janukoviča, ki se je v preteklih nekaj dneh umaknil iz javnosti. Presenečenje je bilo tudi za predsednika Kučmo in za njunega ruskega zaveznika, predsednika Vladimirja Putina. Vsi so pričakovali, da se bo sodišče odločilo za ponovitev celotnih predsedniških volitev, kar bi bilo mogoče šele čez tri mesece.

Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Boris Grizlov je po odločitvi o razveljavitvi volitev izjavil, da novi krog volitev ne bo rešil ukrajinske politične krize. Po njegovem je družba razdeljena točno na polovico, zato odločitev sodišča sama po sebi ne bo uredila stvari. Grizlov sicer sodeluje kot predstavnik Rusije pri posredovanju za razrešitev napetosti v državi.

Datum ponovitve volitev: 26. december
Ukrajinski poslanci so se danes sestali, da bi pripravili pravni okvir za ponovljeni drugi krog predsedniških volitev, ki mora biti izveden v treh tednih. Zato morajo sprejeti nekaj dopolnil, začeti pa morajo tudi oblikovanje nove vlade. Poleg tega obravnavajo še predlog Kučme, po katerem bi del pooblastil s predsednika prenesli na premierja in parlament. Parlament bo prav tako potrdil datum ponovljenega kroga volitev, kar pa je verjetno le formalnost.

Janukovič napovedal kandidaturo v ponovljenem krogu
Proruski premier Viktor Janukovič je že napovedal, da bo na ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev spet kandidiral. Prepričan je, da bo tudi tokrat premagal Juščenka.

V drugem krogu volitev 21. novembra je zmagal sedanji premier Viktor Janukovič, opozicijski kandidat Viktor Juščenko pa se je na vrhovno sodišče pritožil zaradi množičnih kršitev volilnih pravil. Sodišče je odločilo, da je šlo za sistematične volilne prevare, zato je razveljavilo odločitev volilne komisije. Ponovitev kroga volitev bo najverjetneje 26. decembra.

Mednarodna skupnost upa na konec krize v Ukrajini
Številne evropske ustanove in evropski politiki ter ZDA menijo, da bo odločitev vrhovnega sodišča pomagala Ukrajincem iz krize, nastale po spornih volitvah. Poljski predsednik Aleksander Kwašniewski je dejal, da bodo posredniki danes popoldne vnovič odpotovali v Kijev in postavili piko na "i". V ukrajinski prestolnici naj bi se tako danes poleg Kwašniewskega spet mudila visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in litovski predsednik Valdas Adamkus.