Mehiške oblasti neuspešno bijejo boj z narkokarteli, ki delujejo po svojih zakonih. Foto: EPA
Mehiške oblasti neuspešno bijejo boj z narkokarteli, ki delujejo po svojih zakonih. Foto: EPA

Trupla so našli v množičnem grobu v ranču vzhodno od Ciudáda de Méxica, poroča britanski BBC. Dvanajsterica mladih je maja obiskala bar Heaven v priljubljenem in modnem predelu prestolnice Zona Rosa. Nadzorne kamere so razkrile, da so prostovoljno v spremstvu nekaj moških odšli do avtomobilov, ki so bili parkirani pred barom, potem pa so izginili. Že močno razpadla trupla - poleg ugrabljene dvanajsterice so našli tudi truplo Daxa Rodrigueza Ledezma, solastnika kluba Heaven - so zdaj našli na enem izmed rančev.

Za zdaj ni jasen vzrok njihove ugrabitve in umorov, a oblasti predvidevajo, da so povezani z mamilarskimi tolpami iz soseščine Tepito, od koder so bili mladi doma. Trije izmed njih naj bi bili povezani z zaprtimi vodji tolp s tega območja.

Policija je po ugrabitvi prijela več osumljencev, med njimi je bil tudi brat umorjenega Ledezme, ki so ga oblasti julija obtožile ugrabitve.

Amnesty International opozarja mehiške oblasti
Človekoljubna organizacija Amnesty International je junija opozorila, da mehiške oblasti ne obravnavajo ustrezno prijav izginotij oseb. "Izginotja so v Mehiki postala nekaj običajnega, zvezne in državne oblasti jih tolerirajo in se ne želijo spopasti s to perečo težavo," je organizacija zapisala v poročilu. Od decembra 2006 v Mehiki pogrešajo 26.000 ljudi. V izginotje naj bi bile vpletene tako mamilarske tolpe kot državne službe, so še zapisali v poročilu.

Tolpe so v spopadih med seboj neusmiljene
V zadnjih šestih letih je v spopadih mamilarskih tolp umrlo okoli 70.000 ljudi, najhuje pa je na območju meje z ZDA in na zahodu države. Mamilarske družbe brezkompromisno obračunavajo med sabo, znane pa so tudi po izjemni krutosti in maličenju trupel.