Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je na današnji tiskovni konferenci sporočila policija, se je strelec ustrelil na strehi poslopja, ko je videl, da se okrog njega sklepa policijski obroč. Ob tem je načelnik policije Martin Vondrašek zavrnil kritike, da je policija ukrepala prepozno.

“Morate razumeti, da je šlo nujne razmere. Številni so opazovali dogajanje. Policisti so bili pazljivi, da ne bi povzročili več škode, če bi prehitro uporabili svoje orožje in bi bil pri tem kdo ranjen ali ubit,” je dejal. Ob tem je še izpostavil, da so minile zgolj štiri minute od prvega klica in vstopa policistov v poslopje.

Napadalec naj bi, kot domnevajo, v manjšem kraju Hostoun najprej ubil svojega očeta, potem pa krenil na strelski pohod v Prago. Policija ga povezuje tudi z dvojnim umorom prejšnji petek v gozdu Klanovice, ko sta pod streli umrla 32-letni moški in njegova dvomesečna hči, poroča BBC. Kot je povedal predstavnik praške reševalne službe, za potrditev še čakajo na balistične dokaze.

Sorodna novica V strelskem pokolu na Karlovi univerzi v Pragi najmanj 15 mrtvih in 25 ranjenih

Češki predsednik Petr Pavel je izrazil "globoko žalost in nemočno jezo zaradi popolnoma nesmiselne izgube človeških življenj". Češki premier Petr Fiala pa je naznanil dan žalovanja.

Odziv slovenskih univerz

Univerza v Ljubljani je v odzivu na tragedijo na Karlovi univerzi v Pragi izrekla globoko sožalje vsem prizadetim. Kot so sporočili, je na Karlovi univerzi trenutno na izmenjavi 23 študentov Univerze v Ljubljani, skupaj pa je v Pragi 42 študentov Univerze v Ljubljani. Z njimi so po tragičnem dogodku nemudoma stopili v stik in po njihovih informacijah so vsi na varnem, a v šoku. Študentom so ponudili tudi pomoč. Trenutno se ni javil še nihče, ki bi pomoč potreboval. Iz solidarnosti do žrtev napada so na rektoratu Univerze v Ljubljani izobesili črno zastavo. Z Univerze na Primorskem je medtem na izmenjavi na Češkem 14 študentov, od tega jih je šest na Karlovi univerzi. V Pragi so tudi štirje študenti z Univerze v Mariboru.

"Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti celotna češka družba," je dejal.

Med smrtnimi žrtvami četrtkovega strelskega
napada na Karlovi univerzi v Pragi ni tujcev, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan. Po besedah Rakušana so identificirali vseh 14 smrtnih žrtev napada. Med
njimi ni tujcev, je bila pa v napadu ubita vodja oddelka za muzikologijo na filozofski fakulteti Lenka Hlavkova. Oddelek je njeno smrt potrdil v objavi na Facebooku.

Ob tem je Rakušan medije pozval k previdnosti pri poročanju, saj, kot je dejal, senzacionaliziranje primera in posamezne podrobnosti ter dezinformacije vplivajo na družine žrtev. Opozoril je tudi, da bi
senzacionalizem lahko spodbudil nove napade, in novinarje pozval, naj napadalcu ne dajejo nikakršne publicitete. "To je resničnost, ne detektivska serija," je poudaril.

V soboto dan žalovanja

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, ob poldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali.

Prebivalci češke prestolnice so že v četrtek zvečer na prizorišču streljanja prižigali sveče in polagali rože.

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v starem mestnem jedru v bližini Karlovega mostu odjeknilo okoli 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v učilnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Praga po strelskem napadu zavita v črnino

Napadalec brez kazenske kartoteke

Policija je sporočila, da je bil napadalec 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke. Pri njem so našli zelo veliko orožja in streliva, je pojasnil Vondrašek.

Po besedah češkega notranjega ministra Vita Rakušana je strelec orožje posedoval zakonito. Minister je ob tem napovedal, da bodo zaradi napada preventivno poostrili varnostne ukrepe v državi, vključno s povečano prisotnostjo oboroženih policistov na določenih lokacijah.

Povedali so še, da naj bi se storilec zgledoval po podobnih napadih v tujini.

Foto: EPA
Foto: EPA

Iskati so ga začeli že pred samim streljanjem, saj so v manjšem kraju Hostoun blizu Prage našli mrtvega njegovega očeta. Policija je prejela obvestilo, da je osumljenec na poti v prestolnico, kjer naj bi se nameraval ubiti.

Evakuirali so drugo poslopje univerze, kjer naj bi se udeležil predavanja, a so jih le malo zatem zaradi streljanja že poklicali v glavno stavbo univerze, še poroča BBC.

Vse žrtve je po navedbah policije 24-letnik ubil znotraj poslopja. Med njimi je vsaj nekaj njegovih študentskih kolegov. Od 25 ranjenih jih je deset dobilo resne poškodbe. Po navedbah češke javne televizije ČT je njihovo stanje stabilno. Nekateri naj bi dobili strelne rane v glavo, prsni koš in okončine.

Kot je za češki javni radio povedal Rakušan, so med ranjenimi tudi trije tujci – dva prihajata iz Združenih arabskih emiratov, eden pa iz Nizozemske. Oblasti so zdaj identificirale vseh 14 smrtnih žrtev, med njimi pa je tudi predstojnica katedre za muzikologijo Lenka Hlavkova. Tujcev med smrtnimi žrtvami ni.

Na Češkem po streljanju dan žalovanja