V Nemčiji rojeni Joseph Ratzinger je na mestu poglavarja Rimskokatoliške cerkve nasledil karizmatičnega Poljaka Karla Wojtylo. Foto: Reuters
V Nemčiji rojeni Joseph Ratzinger je na mestu poglavarja Rimskokatoliške cerkve nasledil karizmatičnega Poljaka Karla Wojtylo. Foto: Reuters
Papež živi v nebesih, verniki na Zemlji, pravijo kritiki, ki Benediktu XVI. očitajo, da ne ve, kaj se dogaja v realnem svetu. Foto: EPA
Znotraj Vatikana vedno glasneje odmevajo mnenja, da je papež Benedikt XVI. preveč konservativen. Foto: EPA

Papeževi ponavljajoči se "spodrsljaji" in nezmožnost Vatikana, da v času medmrežja nadzira njegova sporočila in izjave, resno ogrožajo papeževanje Benedikta XVI., je za britanski Daily Telegraph povedal neimenovani vatikanski poznavalec.

"Papež je izoliran in se ne posvetuje dovolj s svojimi svetovalci," je povedal poznavalec razmer na Svetem sedežu. Neki drugi poznavalec je bil še neposrednejši. Pontifikat 81-letnega papeža, ki je pred skoraj štirimi leti nasledil Janeza Pavla II., je opisal kot "katastrofo". "Nima stika s pravim svetom. Glede kondomov na primer - veliko duhovnikov in škofov jih v Afriki sprejema kot ključni del boja proti aidsu. Kljub temu pa papež vztraja pri svoji konservativni politiki, ki zagovarja spolno vzdržnost," razlaga.

Vatikan ne more nadzirati svojih sporočil
Francis X Rocca, novinar Religon News Servicea, meni, da je Vatikan zaradi svoje tradicionalne kulture skrivnostnosti slabo pripravljen na predajanje svojih sporočil svetu v dobi medmrežja. "Do nedavnega je bil Vatikan zelo skrivnosten, informacije s Svetega sedeža pa so prihajale zelo počasi, besede v sporočilih pa so bile skrbno izbrane. Težava Vatikana je v tem, da splet in blogarji ne čakajo na Vatikan, zato njegova sporočila nimajo tolikšnega pomena."

Papež se smeji mitu o osamljenosti
Benedikt XVI. je zavrnil trditve, da se znotraj Cerkve spopada z osamljenostjo in vedno več nasprotniki, ki naj bi jih pridobil še več, ker je, da bi zadovoljil "ultrakonservativne" privržence, v Cerkev znova sprejel pred 20 leti izobčenega britanskega škofa Richarda Williamsona. "Mit o moji osamljenosti me spravlja v smeh," je dejal in dodal, da lahko vsak dan računa na mrežo prijateljev in pomočnikov. V pismu škofom je priznal, da je bilo ob rehabilitaciji škofa Wiliamsona narejenih več napak, a dodal, da ga je užalostilo, ker so ga z "javno sovražnostjo" kritizirali tudi tisti, ki "bi morali vedeti bolje".

Papeževa sporočila niso vedno jasna. Pogosto se zdi, da papež in Vatikan, ko beseda teče o istih zadevah, nista povsem enakega mnenja. V pojasnilu papeževih besed o kondomih, ki jih je izrekel novinarjem na poti v Afriko, je papežev predstavnik Federico Lombardi razložil, da je politika Cerkve osredinjena na izobraževanje ljudi o spolni odgovornosti in da ne verjame, da je "zgolj razdeljevanje kondomov zares najboljši, daljnoviden ali učinkovit način boja proti aidsu". To se sliši precej drugače kot papeževe besede, da "kondomi poslabšujejo težavo" aidsa, ki so po svetu požele precej ogorčenja.

Papež razburja, Vatikan se opravičuje
Podoben vzorec – papež s svojimi besedami razburi javnost, Vatikan poskuša s pojasnilom ublažiti njegove besede – je sledil že preteklim papeževim "spodrsljajem"; potem ko je prebral del besedila srednjeveškega sovražnika Muslimanov, je iz Vatikana prišlo obžalovanje za to papeževo potezo, po ukinitvi izobčenja škofa Williamdsa pa je sledila izjava očeta Lombardija, da to "nima nobene povezave" s pogledi Williamsa na holokavst.

Bistvo tega, kaj želi papež sporočiti pripadnikom Cerkve, je še bolj nejasno zaradi sporov znotraj Vatikana. Kardinali in nadškofi v rimski kuriji, ki skupaj s papežem vodi Rimskokatoliško cerkev, se pogosto ne strinjajo drug z drugim. Na velike razpoke v kuriji je nazadnje pokazal primer izobčenja zdravnikov v Braziliji, ki so naredili splav devetletni deklici, ko je ta zanosila, potem ko jo je posilil njen očim. Eden najvišjih vatikanskih predstavnikov kardinal Giovanni Battista Re je izobčenje podprl, nekaj dni pozneje pa mu je nasprotoval nadškof Rino Fischella, ki vodi Papeško akademijo za življenje.

T. V.