Posledice potresa v mestu Vadžima. Foto: Reuters
Posledice potresa v mestu Vadžima. Foto: Reuters

Potres z močjo 7,6 je v ponedeljek popoldne po japonskem času stresel zahodni del najbolj naseljenega otoka Honšu. Oblasti so prebivalce takoj pozvale, naj se zaradi nevarnosti cunamija umaknejo na višje ležeče predele. Visoki valovi so nato res nekaj hiš in avtomobilov odplavili v morje.

Oblasti v prefekturi Išikava so do zdaj potrdile 57 smrtnih žrtev, od tega polovico v močno prizadetem mestu Vadžima blizu epicentra potresa. 74-letna domačinka je dejala, da tako močnega potresa še nikoli ni doživela: "Poskusila sem zadržati televizijo, da ne bi padla s police, a so bili sunki tako močni, da niti sama nisem mogla ostati na nogah, kar premetavalo me je po sobi."

Veliko škode je na infrastrukturi. Foto: AP
Veliko škode je na infrastrukturi. Foto: AP

Po navedbah uradnikov se je v potresu porušila tudi večina hiš v obalnem mestu Suzu. "Razmere so katastrofalne, saj je približno 90 odstotkov hiš popolnoma ali skoraj popolnoma uničenih," je dejal župan Suzuja Masuhiro Izumija.

Oblasti so na najbolj prizadeto območje, polotok Noto v prefekturi Išikava, poslale več tisoč vojakov, gasilcev in policistov, vendar je njihovo reševanje močno ovirano zaradi poškodovanih ali uničenih cest. Kakšen je dejanski obseg škode, tako še ne morejo oceniti.

Ustavljen promet

Na najhuje prizadetem območju sta ustavljena železniški in letalski promet, prav tako ne vozijo trajekti. Letališče v Notu je zaradi poškodb na vzletno-pristajalni stezi, terminalu in bližnjih cestah zaprto, 500 ljudi, tako domačinov kot turistov, je zato ujetih v avtomobilih in avtobusih na parkirišču letališča. Prav tako naj bi bilo več ljudi ujetih v porušenih hišah.

Japonski premier Fumio Kišida je dejal, da je reševalna operacija bitka s časom in da je dostop do najbolj severnih območij polotoka Noto zaradi uničene infrastrukture izjemno otežen, poleg tega pa so preleti s helikopterji odkrili številne požare.

Japonska je znana po odlični protipotresni gradnji, a marsikatera hiša tokratnega potresa ni zdržala. Foto: Reuters
Japonska je znana po odlični protipotresni gradnji, a marsikatera hiša tokratnega potresa ni zdržala. Foto: Reuters

Po podatkih japonske meteorološke agencije so po potresu našteli še več kot več kot 140 popotresnih sunkov, agencija pa je opozorila, da se tla še niso umirila, zato bi lahko območje prizadel še kakšen močan potres.

Z območja so v ponedeljek evakuirali 100.000 ljudi, ki so začasno zatočišče našli v športnih dvoranah in šolah, veliko med njimi se jih je medtem lahko vrnilo v svoje domove, potem ko so preklicali nevarnost pred cunamijem. Še vedno pa brez električne energije ostaja približno 33.000 ljudi, nekatera območja na polotoku Noto so tudi brez tekoče vode.

Brez škode na jedrskih elektrarnah

Urad za jedrsko regulacijo je sporočil, da v jedrskih elektrarnah ob Japonskem morju, vključno s petimi delujočimi reaktorji, niso odkrili nobenih nepravilnosti. Jedrska elektrarna Šika, ki stoji najbližje epicentru potresa, pa od katastrofe v Fukušimi leta 2011 ne deluje več. V elektrarni so pred tem dejali, da želijo reaktor spet zagnati leta 2026.

Na Japonskem že skoraj 50 žrtev potresa