Po več urah ugibanj in zatrjevanju Hamasa, da je zajel izraelskega vojaka, je IDF opoldne priznal, da je Hadar Goldin v rokah v Gazi vladajočega palestinskega gibanja. Foto: Reuters
Po več urah ugibanj in zatrjevanju Hamasa, da je zajel izraelskega vojaka, je IDF opoldne priznal, da je Hadar Goldin v rokah v Gazi vladajočega palestinskega gibanja. Foto: Reuters
Izraelsko bombardiranje Gaze
Stebri dima in bobnenje eksplozij v Rafi na jugu Gaze, kjer Izraelci skušajo rešiti zajetega vojaka. Foto: Reuters
Palestinci
Palestinski civilisti so po 24 dneh vojne v Gazi le deležni vsaj nekaj predaha od vseh grozot. Foto: Reuters
Solzivec za protestnike v Ramali
Petek, sveti muslimanski dan, je pričakovano prinesel proteste na Zahodnem bregu. V spopadih z izraelskimi silami je bil v Ramali ubit 15-letnik, na protestih v več mestih pa je bilo ranjenih več kot sto ljudi. Foto: Reuters
Protest
Proti izraelskim vojaškim akcijam protestirajo na več koncih sveta, v četrtek so se protestniki zbrali na ulicah Stockholma. Foto: Reuters
Premirje v Gazi hitro podleglo nasilju

Na jugu območja Gaze, v mestu Rafa, kjer je tudi zaprti mejni prehod z Egiptom, je v jutranjih urah Hamasu uspelo ubiti dva izraelska vojaka, enega pa jim je uspelo zajeti in ga odpeljati skozi predor. Velik vojaški in psihološki uspeh Hamasa se je zgodil med prodorom Izraela na obmejnem pasu.

V spopadih na dan, ko bi morala veljati prekinitev ognja, je umrlo okoli 60 Palestincev, več kot 200 je bilo ranjenih.

Ujetnik sorodnik obrambnega ministra Jalona
IDF
je potrdil ugrabitev in je tudi razkril vojakovo ime: 23-letni Hadar Goldin. Izraelska stran trdi, da je bil podporočnik Goldin zajet med uničevanjem predora, pri čemer je 90 minut po začetku premirja prišlo do samomorilskega napada, nato pa so iz zasede udarili hamasovci. Hamas nasprotno navaja, da je do zajetja prišlo med bojem v vzhodnem delu Rafe, kamor so prišli vojaki IDF-a slabo uro predtem, ko bi moralo začeti veljati premirje.

V Izraelu mediji navajajo, da je Hadar Goldin daljni sorodnik (mrzli bratranec) samega obrambnega ministra Moše Jalona. Hadar Goldin je sicer dvojni državljan, saj je tudi državljan Velike Britanije.

Se ponavlja zgodba Gilada Šalita?
V Rafi in okolici potekajo zdaj siloviti boji, saj si izraelska vojska prizadeva rešiti svojega vojaka. Na drugi strani se Hamas dobro zaveda, da ima zdaj v svojih rokah močan pogajalski adut. Za pet let ujetega vojaka Gilada Šalita (2006-2011) je Hamas na koncu od Izraela iztržil kar 1.027 palestinskih zapornikov, med njimi je bilo tudi 280 takšnih, ki so bili obsojenih na dosmrtno kazen.


Uradno premirje, ki ga kršita obe strani
V zjutraj razglašeno premirje sta po posredovanju ZDA in Združenih narodov privolila Izrael in Hamas, ki sta drug drugega hitro obtožila kršenja dogovora, vse pa je propadlo z zajetjem izraelskega vojaka.

Prekinitev ognja bi morala trajala 72 ur, lahko pa se podaljša. Humanitarno premirje je bilo namenjeno palestinskim civilistom, ki so v več kot tritedenski izraelski ofenzivi na območje Gaze utrpeli najhujše posledice. Med prekinitvijo ognja bi morali dobiti nujno človekoljubno pomoč in možnost opravljanja ključnih dejavnosti, kot so pokop mrtvih, skrb za ranjene in obnova zalog hrane. V tem času bi potekala tudi popravilo nujne vodne in energetske infrastrukture, a od predaha za 1,8 milijona Palestincev v Gazi ni bilo nič.

Ameriški milijoni za IDF
Kongres ZDA je soglasno in po hitrem postopku odobril 167 milijonov evrov izrednih sredstev za izraelski protiraketni sistem "železna kupola". Zakon mora zdaj potrditi še kongres in podpisati predsednik Barack Obama, kar pa je sodeč po soglasju obeh strank le še vprašanje časa.

Prehitro veselje Kerryja in Bana
Pred začetkom premirja sta v skupni izjavi ameriški državni sekretar John Kerry in generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun obe strani pozvala, da med brezpogojnim premirjem v polnosti uresničita svoje zaveze. "To premirje je ključnega pomena, da nedolžni civilisti dobijo potreben predah od nasilja." Dodala sta, da bosta delegaciji Izraelcev in Palestincev nemudoma šli v Kairo na pogajanja z egiptovsko vlado za sklenitev trajnega premirja. Na teh pogajanjih bosta lahko "obe strani dali na mizo vse, kar ju skrbi".

Kerry, ki je na obisku v New Delhiju, je dodal, da lahko izraelska vojska v času premirja nadaljuje svoje operacije uničevanja predorov na svoji strani meje. "Upamo, da bosta premirje sprejeli obe strani, čeprav ju v to nihče ne more prisiliti," je povedal Kerry. Dodal je še: "To ni čas za slavje ali čestitke, ampak je le odlog, trenutek, ki odpira nove možnosti. To nikakor še ni konec."

Zaradi propada humanitarne prekinitve ognja so bili preklicani tudi pogovori o trajni prekinitvi nasilja v Gazi, do katerih naj bi prišlo v petek zvečer v Kairu. Predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk je povedal, da je Egipt pogovore preklical, ker je izraelska delegacija odpovedala udeležbo.

Število žrtev še naraslo
Z območja Gaze so še pred začetkom premirja prišla poročila o novih žrtvah. V jutranjih izraelskih napadih na kraja Han Junis in Bani Suhajla je po navedbah bolnišničnih oblasti umrlo več kot deset Palestincev, palestinski skrajneži pa so tik pred premirjem izstrelili nekaj raket na izraelsko ozemlje. Izraelska vojska je sporočila, da je bilo v raketnem napadu v četrtek zvečer ubitih pet izraelskih vojakov.

Izraelci in Palestinci se spopadajo v Gazi že 24 dni, v tem času pa je po najnovejših podatkih umrlo več kot 1.450 Palestincev, večinoma civilistov, in 61 Izraelcev, večinoma vojakov. Umrla sta tudi dva izraelska civilista in tajski državljan na izraelskem ozemlju.

"Genocid Izraela spominja na Hitlerjev genocid"
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je znova napadel Izrael zaradi njegovega ravnanja v konfliktu na območju Gaze ter mu očital fašizem, podoben Hitlerjevemu. "Genocid Izraela spominja na Hitlerjev genocid," je v izjavi v mestu Van ocenil Erdogan. Kriki ubitih palestinskih otrok "ne bodo ostali brez odgovora," je Izrael še posvaril turški premier. Izrael in Turčija sta bila dolga leta bila tesna vojaška in gospodarska zaveznika, a je naveza razpadla ravno zaradi Gaze, ko so Izraelci napadli "floto svobode za Gazo", pri čemer je na turškem trajektu Mavi Marmara umrlo 10 aktivistov, turških državljanov.

Premirje v Gazi hitro podleglo nasilju