Foto:
Foto:
Protesti pred poslopjem parlamenta v Kijevu
V regiji Doneck so na zborovanju množično podprli premierja Viktorja Janukoviča.
Viktor Juščenko zahteva ponovitev volitev.
Privrženci Viktorja Juščenka vztrajajo na ulicah Kijeva.

Opozicija se ni uspela dogovoriti o nekaterih korakih glede spornih predsedniških volitev, vključno z glasovanjem o nezaupnici vladi premierja Viktorja Janukoviča, ki je zmagal na volitvah.

Opozicijski vodja in kandidat na volitvah Viktor Juščenko, ki oblasti obtožuje volilne prevare, je napovedal ponovno blokado vseh vladnih poslopij, razen parlamenta.

Opozicija se ne bo pogajala
Predstavniki opozicije so sporočili, da se umikajo iz pogovorov z odhajajočim predsednikom Leonidom Kučmo in Janukovičem, saj naj bi oba zlorabljala pogovore.

Janukovič ne bo odstopil
Janukovič je v ponedeljek zatrdil, da sam ne bo odstopil z mesta premierja, če se vrhovno sodišče odloči, da je zmagovalec predsedniških volitev res on, pa je pripravljen Juščenku ponuditi mesto premierja.

Glasovanje o zaupnici sicer ne bi bilo za vlado zavezujoče, ampak bi jo moral potrditi predsednik Kučma. Protestniki opozicije so sicer danes odpravili zaporo vladnega poslopja v Kijevu in spustili na delo vladne uslužbence, da bi izplačilo pokojnin potekalo nemoteno.

Razprava o avtonomiji preložena
Regionalna skupščina v Donecku na vzhodu Ukrajine je preložila izredno zasedanje, na katerem naj bi razpravljali o referendumu o avtonomiji regije, ki ga nameravajo izvesti v nedeljo. Vzhodni del Ukrajine je volilna baza proruskega Janukoviča, ki je ob morebitni razveljavitvi volitev zagrozila z odcepitvijo.

Odločitev sodišča v tednu dni
Ukrajinsko vrhovno sodišče še vedno razpravlja o pritožbi Juščenka, da se volitve razveljavi, saj naj bi se zgodilo več kot tisoč kršitev v različnih volilnih okrajih.

Vrhovno sodišče, ki je razmeroma neodvisno, naj bi v kakšnem tednu povedalo svoje mnenje, vendar volitev ne more razveljaviti. Lahko le podpre pritožbo in ukaže ponovno preštevanje glasov - delno ali v celoti. Po drugi strani pa lahko tudi odloči, da je bil zmagovalec volitev Janukovič.

Janukovič je sicer včeraj izjavil, da se strinja z delno ponovitvijo volitev v nekaterih okrajih. Po uradnih podatkih je bil zmagovalec volitev 21. novembra z 49,46 odstotka glasov Janukovič, Juščenko pa je prejel 46,61 odstotka glasov.

Finančni zlom?
Kučma je posvaril pred finančnim zlomom v Ukrajini, saj so iz centralne banke sporočili, da so varčevalci začeli množično dvigovati svoje prihranke. Centralna banka je zato tudi omejila prodajo dolarjev in dvigovanje prihrankov.

Solana v Moskvo in Kijev
Vodja EU-ja za varnostno in zunanjo politiko Javier Solana pa je napovedal, da se bo v kratkem vrnil v Ukrajino, saj spremlja dogodke iz ure v uro. Solana naj bi v sredo odpotoval v Moskvo, ni pa še znano, kdaj bo obiskal Kijev.