Protesti zaradi spornih karikatur se stopnjujejo. Foto: Reuters
Protesti zaradi spornih karikatur se stopnjujejo. Foto: Reuters
Protestnika bežita pred policijo, ki v ozadju preganja demonstrante.
Med množico protestnikov so bili tudi alkaidovci, so povedale priče. Foto: Reuters
Protestniki v Džakarti
Danska je še razširila seznam držav, v katere svojim državljanom odsvetuje potovanje. Foto: EPA

Demonstranti so v mestu Mehtarlam na vzhodu Afganistana napadli policijsko postajo. Med množico naj bi bili tudi pripadniki talibanov in Al Kaide, ki so pozivali k nasilju in tudi začeli streljati.

Policisti so odgovorili z gumijevkami in s solzivcem, kasneje pa še s streljanjem, in ubili najmanj tri ljudi, več pa so jih ranili. Dva človeka sta bila ubita med napadom protestnikov na ameriško letalsko oporišče v Bagramu.

V Somaliji je bil v nasilnih protestih ustreljen 14-letni deček, več ljudi pa je bilo ranjenih. V Libanonu naj bi v nedeljo umrl moški, ki je skočil iz tretjega nadstropja danskega veleposlaništva. Libanonska vlada se je danski opravičila za nedeljski požig veleposlaništva v Bejrutu.

V Libanonu je zaradi nasilja policije nad demonstranti odstopil notranji minister. Danska je medtem seznam držav, v katerem svojim državljanom odsvetuje potovanje, razširila na 16 imen. Južnoafriške oblasti pa so prepovedale ponatis evropskih karikatur, ki so razburile muslimane.

Napad na avstrijsko veleposlaništvo
Protesti med drugim potekajo tudi v Indoneziji, Indiji in na Tajskem. V Iraku so neznanci streljali na danske vojake, ki so bili udeleženi v neki prometni nesreči, vendar oblasti še preiskujejo, ali je šlo za napad zaradi karikatur. V Iranu je skupina okoli 200 demonstrantov z molotovkami napadla stavbo avstrijskega veleposlaništva, vendar se ta ni vnela.

V Gazi so Palestinci s kamenjem napadli urad Evropske unije in s pročelja stavbe strgali evropsko zastavo. Policija je demonstrantom preprečila vhod v stavbo, v kateri pisarna EU-ja ne deluje že več dni.

Iran ne trguje več z Dansko
Iran je sporočil, da bo do preklica prekinil trgovinsko menjavo z Dansko in razveljavil vse trgovinske sporazume. Po navedbah iranskega ministra za trgovino letna menjava z Dansko znaša 280 milijonov dolarjev, a je zelo neuravnotežena v korist Danske, zato Iran ne bo čutil večjih posledic.

Duhovnik umorjen zaradi karikatur?

Turška policija še preiskuje okoliščine umora nekega katoliškega duhovnika v mestu Trabzanu. 61-letnika, doma iz Italije, je neki mladenič ustrelil, medtem ko je molil v cerkvi. Mladenič naj bi ob tem vpil "Alah je velik".

Policija še vedno išče napadalca, oblasti pa menijo, da gre za osamljen primer.

Annan: Zamera ne opravičuje nasilja
Generalni sekretar Kofi Annan je muslimane pozval, naj ustavijo nasilje. Annan je v ponovnem pozivu povedal, da sicer razume občutke muslimanov, ki so jih užalile Mohamedove karikature v evropskih časopisih, vendar ta zamera ne opravičuje nasilja, v katerem je bilo požganih več evropskih veleposlaništev v Siriji in Libanonu.

Muslimanom je položil roko na srce, naj sprejemejo opravičilo danskega časnika Jyllandsa - Postena, ki je septembra prvi objavil karikature z Mohamedom kot teroristom.

Nasilje je obsodila tudi Evropska komisija in pozvala k mirni razpravi o spornih karikaturah pod okriljem svobode govora.