Rajoy je pred poslanci zavrnil vse obtožbe in dejal, da škodijo ugledu Španije. Foto: EPA
Rajoy je pred poslanci zavrnil vse obtožbe in dejal, da škodijo ugledu Španije. Foto: EPA
El Mundo
Nepravilnosti v stranki sta razkrila dva največja španska dnevnika, El Mundo in El Pais. Foto: Zajem zaslona

Premier in predsednik vladajoče Ljudske stranke je najprej povedal, da se je odločil za nastop, da zavrne "laži, manipulacije in zlobna namigovanja, ki jih podpihujejo določeni politični voditelji". Dejal je, da je špansko gospodarstvo ravno začelo okrevati po dolgoletni krizi, in ob tem izrazil zaskrbljenost, da bi omenjeni škandal škodoval ugledu države.

Rajoy je znova zavrnil pozive k odstopu in zatrdil, da se ne on ne drugi voditelji stranke niso okoriščali iz črnih skladov. "Nič, kar je povezano s to zadevo, me ni oviralo pri vodenju vlade in me tudi v prihodnosti ne bo," je povedal Rajoy, ki se je tako v parlamentu prvič odzval na obtožbe o nezakonitih izplačilih iz zasebnega sklada, za katere naj bi bil odgovoren nekdanji blagajnik Ljudske stranke Luis Barcenas.

Ob tem je Rajoy priznal napako, da je preveč zaupal nekdanjemu blagajniku Barcenasu, za katerega trdi, da ne govori resnice. "Naredil sem napako, da sem zaupal nekomu, ki si tega ni zaslužil," je povedal in še enkrat zatrdil, da so vse obtožbe na njegov račun "laži, manipulacije in zlobna podtikanja".

Prek Barcenasa se je denar stekal v žepe predstavnikov stranke
Zgodba se je začela razpletati januarja, ko je španski dnevnik El Pais objavil fotografije poslovnih knjig, ki prikazujejo skrivne donacije in plačila visokim predstavnikom Ljudske stranke. Zunanja podjetja naj bi prek Barcenasa, ki je leta 2009 odstopil in je trenutno v priporu zaradi obtožb korupcije in utajevanja davkov, nakazovala denar visokim predstavnikom stranke.

Španski časnik El Mundo je nato objavil še kopije poslovne knjige Ljudske stranke, iz katerih je razvidno, da je bil med prejemniki nezakonitih nakazil iz črnega sklada tudi Rajoy, ki naj bi prejel skoraj 350.000 evrov, skupno pa naj bi se v nezakonite sklade steklo 8,3 milijona evrov. Barcenas je sprva zanikal, da je sam napisal dokumente, a je pozneje priznal, da je šlo za njegov rokopis.

Barcenas je priznal tudi, da je Rajoyu in drugim vidnejšim predstavnikom stranke večkrat nakazal denar iz črnega sklada stranke, kjer so bila nezakonita nakazila zasebnih, predvsem gradbenih, podjetij. Rajoy in drugi člani stranke so večkrat zavrnili vse obtožbe, tako obstoj strankinih črnih skladov kot tudi prejemanje nezakonitega denarja, in Barcenasa obtožili, da jih skuša izsiljevati.

El Mundo je takrat objavil tudi domnevno izmenjavo SMS-sporočil med Rajoyem in Barcenasom, iz katerih je po razvidno, da je premier nekdanjega blagajnika podpiral še po tem, ko je pravosodje že uvedlo preiskavo proti njemu, od njega pa naj bi tudi zahteval, da sporna dejanja zanika.

Španci odločno zahtevajo Rajoyev odstop
Zaradi afere je Špance, ki se spopadajo z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih desetletjih, ki je prinesla rekordno brezposelnost, zajela velika jeza, zato so na množičnih protivladnih protestih že večkrat zahtevali odstop premierja, ki pa se nikakor noče odpovedati svojemu premierskemu položaju in zavrača vse pozive k odstopu.

Rajoy naj bi v svojem govoru pred poslanci pozval k stabilnosti gospodarstva, predstavil naj bi nove rešitve za konec krize in razkril ukrepe za boj proti korupciji, a so bile vse oči, kot pričakovano, uprte predvsem v korupcijsko afero, ki Ljudsko stranko pretresa od januarja. Rajoy se je v parlamentu odločil o tem govoriti le zato, ker so mu opozicijski poslanci zagrozili z glasovanjem o nezaupnici, če ne bi prišel v parlament.

"Oditi morate, gospod Rajoy"
Vodja opozicijske socialistične stranke (PSOE) Alfredo Perez Rubalcaba je dejal, da škodo Španiji povzroča nepripravljenost premierja, da odgovarja na vprašanja o aferi, ki se ga dotika, in da je Ljudska stranka zadnjih 20 let volitve dobivala s pomočjo sistema nezakonitega financiranja. "Oditi morate, gospod Rajoy," je dejal Rubalcaba.

Rajoy se brani pred obtožbami
Rajoy se brani pred obtožbami