Sirske vladne sile že 20. dan bombardirajo uporniški Homs, položaj v obkoljenem mestu pa se poslabšuje iz dneva v dan. Foto: Reuters
Sirske vladne sile že 20. dan bombardirajo uporniški Homs, položaj v obkoljenem mestu pa se poslabšuje iz dneva v dan. Foto: Reuters
Remi Ochlik v Homsu - v Siriji ubiti francoski fotograf.
Ubiti francoski fotograf Remi Ochlik med pripadniki Svobodne sirske armade. Na sliki se vidi tudi moderno pehotno oborožitev, najverjetneje pretihotapljena iz zahoda prek Libanona. Foto: Reuters
Rdeči križ le vstopil v Homs
Konferenca v Tunisu o Siriji

Predstavnikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in sirskega Rdečega polmeseca je medtem v petek popoldne le uspelo vstopiti v četrt Baba Amr v Homsu, ki jo Al Asadove sile neprestano bombardirajo že 20 dni.

Po načrtih naj bi reševalna vozila iz četrti evakuirala ranjene, med njimi dva zahodna novinarja, pa tudi trupli ameriške novinarke in francoskega fotografa, ki sta bila v obstreljevanju Homsa ubita v sredo. Ekipe ICRC-ja se o evakuaciji ljudi, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, pogajajo tako s sirskimi oblastmi kot opozicijo, je sporočil ICRC. Ob ranjencih bo ICRC evakuiral tudi ženske in otroke iz razrušene četrti, ki je postala simbol odpora proti režimu.

Uporniki želijo tudi težko oborožitev
Predstavniki združene sirske opozicije in Sirske svobodne armade (FSA) so ob zasedanju v Tunisu agenciji Reuters potrdili, da se uporniki pospešeno oborožujejo z orožjem iz tujine, pri čemer jih zahodne in arabske države v ničemer ne omejujejo pri tihotapljenju lahkega orožja, komunikacijske opreme in druge pehotne opreme.

Podporniki vstaje proti režimu družine Al Asad in stranke Baas, ki že 40 let vladata Siriji, v zadnjih tednih pospešeno kupujejo oborožitev in vojaško opremo za slabo oboroženo FSA, ki jo pretežno sestavljajo sunitski prebežniki iz vojske. Uporniki priznavajo, da si prizadevajo v Sirijo prek Libanona pretihotapiti tudi protitankovsko in protiletalsko orožje, s katerim bi se lahko učinkoviteje zoperstavili Asadovim silam, ki se ponašajo z enim najobsežnejših arzenalov na Bližnjem vzhodu.

"Prinašamo obrambne in napadalne sisteme orožij. Prihajajo tako rekoč iz vsepovsod, tudi iz zahodnih držav. Pri tem jih ni težko spraviti prek meja," je povedal neimenovan vir iz opozicijskih vrst ob zasedanju "prijateljev Sirije" v Tunisu. "Nobena država se ni odločila, da bo oborožila upornike, res pa je, da države dovoljujejo Sircem, da kupujejo orožje in ga pošiljajo v Sirijo," je po besedah Reutersa še pojasnil eden izmed predstavnikov Sirskega nacionalnega sveta, osrednje sirske opozicijske koalicije.

Arabci že urijo sirske upornike?
Zadnje tedne krožijo informacije, da nekatere arabske države, predvsem Katar in Savdska Arabija, urijo sirske upornike in jim tudi že dostavljajo orožje. Po stopnjevanju nasilja in rusko-kitajski blokadi v Varnostnem svetu Združenih narodov pa ZDA vse bolj dopuščajo možnost oboroževanja upornikov proti Baširju Al Asadu.

Zločin v okolici Hame: usmrčenih 18 kmetov
Sirske sile so v petkovem obstreljevanju četrti Baba Amr v mestu Homs, ki ga oblegajo že 20 dni, ubile najmanj šest civilistov, 40 pa jih je bilo ranjenih, je sporočil eden izmed sirskih aktivistov. Še 14 ljudi je po navedbah sirskih aktivistov padlo pod streli sirskih varnostnih služb v mestu Idlib blizu sirsko-turške meje. Iz okolice Hame v osrednji Siriji poročajo, da so režimski vojaki v neki vasi pobili 18 kmetov, od tega kar sedem pripadnikov iste družine. "Dvanajst žrtev je bilo ubitih s strelom v glavo," trdi priča, ki je videla trupla žrtev.

Rdeči križ le vstopil v Homs
Konferenca v Tunisu o Siriji