Prizor v Malagi na jugu Španije. Foto: Reuters
Prizor v Malagi na jugu Španije. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik španske agencije za vreme AEMET Rubén del Campo je dejal, da je zrak, ki je zajel Španijo, eden najtoplejših v tem obdobju leta.

Izpostavil je mesta ob sredozemski obali, kot je Valencia, v kateri so izmerili najmanj 27 stopinj Celzija, dve stopinji več kot ob prejšnjem rekordu za zadnji mesec leta.

Del Campo je dejal, da zaradi napovedi redkih padavin do konca februarja ob neobičajni vročini ne bo dobre sezone za zimske športe, ki zahtevajo veliko snega. Ta nato predstavlja tudi ključen vir vode v spomladanskih in poletnih mesecih.

Neobičajno visoke temperature naj bi se po sredi znižale. Napovedan je namreč prihod hladnejšega zraka, ki bo povzročil normalnejše temperature za december.

Priljubljeno smučarsko središče Navacerrada ob Madridu je zeleno, moralo pa bi biti prekrito s snegom. 66-letni upokojeni univerzitetni profesor Vicente Solsona je dejal, da bi morala biti Navacerrada ob tem času prekrita z najmanj enim metrom snega. "Mirno uničujemo vse," je dodal. "Težava je v tem, da ni vrnitve."