S sprejemom kosovske delegacija je Riceova začela teden, s srbsko delegacijo pa končala. Foto: EPA
S sprejemom kosovske delegacija je Riceova začela teden, s srbsko delegacijo pa končala. Foto: EPA
Srbi na obisku pri Riceovi

Po besedah neimenovanega vira iz Bele hiše je neodvisnost Kosova za ZDA le še vprašanje časa. Zunanji minister Srbije Vuk Jeremić je med obiskom v Washingtonu sicer izrazil upanje, da bodo ZDA namesto podpore Kosovu povedale nove predloge o rešitvi statusa. Medtem se je v evropskih krogih razširila novica, da bo najverjetnejši predstavnik Evropske unije v skupini za stike nemški diplomat Wolfgang Ischinger.

Nemški diplomat velja za strokovnjaka za Balkan, med drugim je sodeloval tudi pri pogajanjih od Daytonskem sporazumu, ki je končal vojno v BiH-u. 61-letni Ischinger je trenutno nemški veleposlanik v Veliki Britaniji, predtem pa je bil veleposlanik v ZDA. Na nemškem zunanjem ministrstvu novice o njegovem sodelovanju v iskanju rešitve za Kosovo niso želeli komentirati.

Potem ko je Rusija napovedala veto na resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki je predvidevala neodvisnost Kosova, se je vprašanje prihodnosti Kosova preselilo na dnevni red skupine za stike, ki ima na voljo tri mesece časa, da s pogajanji najde kompromisno rešitev.

Kosovci napovedujejo razglasitev za 28. 11.
Kosovci, ki so bili na obisku v Washingtonu v začetku tedna, so dejali, da bodo počakali do izteka treh mesecev za nova pogajanja, če pa ne bo nobenega napredka, bodo 28. novembra razglasili neodvisnost. Jeremić je glede trimesečnega časovnega okvira dejal, da bo za rešitev, sprejemljivo za obe strani, najverjetneje potrebno več časa.

Riceova je obisk Srbov izkoristila tudi za poziv srbskim oblastem, naj si bolj prizadevajo za iskanje nekdanjega vodje bosanskih Srbov, haaškega obtoženca generala Ratka Mladića.

Srbi na obisku pri Riceovi