Riceova prijateljsko z libanonskim premierjem Sinioro. Foto: EPA
Riceova prijateljsko z libanonskim premierjem Sinioro. Foto: EPA
Riceova in Olmert
Včeraj se je Riceova sešla z izraelskim premierjem Olmertom. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka, ki končuje svojo bližnjevzhodno turnejo, se je včeraj v Jeruzalemu sešla z izraelskim obrambnim ministrom Ehudom Barakom in palestinskim premierjem Salamom Fajadom.



Izraelska ušesa gluha za pozive Riceove
Riceova se je sešla tudi z izraelskim ministrom Ehudom Olmertom, ki je napovedal, da bo Izrael nadaljeval gradnjo judovskih naselij v vzhodnem Jeruzalemu. S tem je zavrnil njene pozive, naj se Izrael vzdrži načrtov za gradnjo judovskih naselij na zasedenih ozemljih. Olmert naj bi Riceovi še dejal, da Izrael ne bo zaplenil še več palestinske zemlje, pač pa bo nova naselja gradil v jeruzalemskih judovskih soseskah.

Riceova je pred tem na srečanju z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom posvarila, da bi lahko izraelski načrti o gradnji judovskih naselij "škodovali" bližnjevzhodnim mirovnim pogovorom s Palestinci. Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je po srečanju z Riceovo v Ramali načrte o gradnji novih judovskih naselij označil za "največjo oviro bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu".

Pohvalno o novem libanonskem predsedniku
Sekretarka je nato danes nenapovedano pripotovala v Libanon, kjer je povedala, da je namen njenega obiska izkazati podporo novoizvoljenemu libanonskemu predsedniku Michelu Suleimanu in institucijam v državi: "ZDA podpirajo libanonsko demokracijo in suverenost". Dejala je še, da se veseli sodelovanja s Suleimanom, ki je pred prevzemom predsedniškega stolčka deloval kot vojaški poveljnik.

Riceova je tudi pohvalila dogovor iz Dohe, s katerim so končali krizo zaradi spora med šiitskim gibanjem Hezbolah in prozahodno vlado Fuada Siniore ter pozvala k diplomatskim odnosom med Libanonom in Sirijo.

K. S.