Nikolaj Patrušev (levo, v pogovoru s predsednikom Putinom), direktor ruske tajne službe, je prepričan v Žarkovo dvojno agentstvo. Foto: EPA
Nikolaj Patrušev (levo, v pogovoru s predsednikom Putinom), direktor ruske tajne službe, je prepričan v Žarkovo dvojno agentstvo. Foto: EPA
Aleksander Litvinenko
Litvinenkovi prijatelji ves čas trdijo, da za zastrupitvijo stoji ruski predsednik. Foto: Reuters

Ruska tajna služba FSB trdi, da jim je Žarko razkril, da je za Veliko Britanijo začel vohuniti s posredovanjem zastrupljenega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka in poslovneža Borisa Berezovskega, ki živi v izgnanstvu v Londonu.

Žarko naj bi jim tudi izdal imena svojih štirih britanskih sodelavcev in kraje, na katerih so se med letoma 2003 in 2007 srečevali. Pri FSB-ju so zato prepričani, da imajo dovolj dokazov, da so proti njemu podali obtožnico.

"Litvinenko me je predstavil moškemu, ki se je imenoval Martin Flint, in je trdil, da prihaja iz poslovnih krogov. Nato sem spoznal še dva človeka, ki sta mi ponudila 200 evrov na mesec, da sem jih seznanjal s politično in z gospodarsko situacijo v Rusiji," naj bi Žarko izjavil med zaslišanjem.

Britansko zunanje ministrstvo trditev ruske tajne službe ni želelo komentirati.

Začarani krog obtožb
Vsekakor pa je primer Žarko nadaljevanje britansko-ruskega spora v zvezi z umorom Litvinenka, ki je bil zastrupljen z radioaktivnim polonijem. Glavni osumljenec za njegovo smrt naj bi bil še en nekdanji ruski vohun Andrej Lugovoj, ki pa ga Moskva ne želi izročiti britanskim oblastem. Lugovoj je obtožbe zanikal in jih označil za politično motivirane, hkrati pa vohunjenja za Veliko Britanijo obtožil Litvinenka in Berezovskega.