Novi koronavirus se je najprej pojavil decembra na Kitajskem. Foto: Reuters
Novi koronavirus se je najprej pojavil decembra na Kitajskem. Foto: Reuters

"Nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh je skrb vzbujajoče," je dejal vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus in izpostavil okužbe, ki so se razširile iz Italije in Irana.

Potem ko so prvi primer novega koronavirusa zaznali v Nigeriji in s tem v prvi državi podsaharske Afrike, je tiskovni predstavnik WHO-ja Christian Lindmeier opozoril, da se izbruh povečuje, zato je povsem mogoče, da bo virus dosegel večino ali vse države na svetu.

"Scenarij, da koronavirus doseže več držav, če ne vseh držav na svetu, je nekaj, kar opazujemo in na kar opozarjamo že nekaj časa," je dejal Lindmeier.

Tedros je na novinarski konferenci v Ženevi kot skrb vzbujajoče označil nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh.

Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v najmanj 49 držav. Iz Italije se je razširilo 24 primerov okužbe v 14 držav, iz Irana pa 97 primerov okužbe v 11 držav.

Po drugi strani je število novih okužb na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil najprej in zahteval največ žrtev, doseglo najnižjo raven v več kot mesecu dni.

"Za zdaj nimamo dokazov, da se virus prosto širi. Dokler je tako, njegovo širjenje še vedno lahko zajezimo," je poudaril Tedros in dodal, da je za zajezitev ključno prekiniti verigo prenašanja bolezni. Ob tem je poudaril pomen preventive pred okužbo pri posameznikih.

"Naš največji sovražnik ni virus, ampak strah, govorice in stigma. Naše najmočnejše orožje pa so dejstva, razum in solidarnost," je še dejal Tedros.

Novinarjem je še povedal, da po svetu trenutno razvijajo več kot 20 cepiv proti novemu virusu, poteka pa tudi več kliničnih preizkusov, katerih rezultati naj bi bili znani v nekaj tednih.

Vodja programa za izredne razmere pri WHO-ju Michael Ryan je povedal, da trenutno ne bi bilo dobro, če bi razglasili pandemijo. Kot je pojasnil, bi z razglasitvijo pandemije dali vedeti, da bo virusu izpostavljen vsak človek na planetu. "Podatki tega ne kažejo," je poudaril. "Prihodnost te epidemije je v veliki meri v naših rokah," je posvaril.

Ulični prodajalec v Pakistanu prodaja zaščitne maske. Foto: Reuters
Ulični prodajalec v Pakistanu prodaja zaščitne maske. Foto: Reuters

O poročanju, da so se nekateri, ki so preboleli novo koronavirusno bolezen, znova okužili, je tiskovni predstavnik WHO-ja dejal, da je treba pozorno preveriti, kako so bili izvedeni testi, kako je bil oboleli pregledan, ali je imel bolnik virus še vedno v telesu, se na neki neznan način znova okužil.

"Na splošno se pričakuje, da bo človek, ki je prebolel okužbo s koronavirusom, nekaj časa odporen. Toda to je še zmeraj nekaj, česar še ne vemo," je opozoril Lindmeier.

Prvi primer v podsaharski Afriki

Nigerija je medtem postala prva država podsaharske Afrike s primerom novega koronavirusa. Okuženi je Italijan, ki se je v nigerijsko prestolnico 25. februarja letos vrnil na delo. Njegovo stanje je stabilno brez resnejših simptomov, nastanili so ga na infekcijski kliniki Yaba.

To je sicer že tretji primer potrjene okužbe z novim koronavirusom v Afriki: prva okužba z boleznijo covid-19 je bila potrjena 14. februarja v Egiptu, še en primer so odkrili v Alžiriji.

Na Kitajskem manj okužb

Po svetu je okuženih več kot 83.000 ljudi, več kot 2.800 je žrtev, ozdravljenih pa 36.500. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že pred dnevi sporočila, da se mora svet pripraviti na morebitno pandemijo.

Čeprav se virus širi po svetu, se je število novih okužb na Kitajskem nekoliko umirilo. Oblasti so potrdile 327 novih primerov, kar je najnižje dnevno število novih okužb v zadnjem mesecu, umrlo je 44 ljudi.

Sorodna novica Kako poskušajo države zajeziti širjenje novega koronavirusa?

Kritične države z okužbami: Italija, Južna Koreja in Iran

Poleg Kitajske so najbolj kritične države z okužbami Italija (821 okuženih, 21 smrti), Južna Koreja (2.022 okuženih, 13 smrti) in Iran, kjer je v enem dnevu umrlo osem ljudi, številni okuženi v sosednjem Afganistanu, Iraku, Bahrajnu, Kuvajtu, Omanu, Pakistanu kot tudi drugje pa so se okužili prav v Iranu.

Po zadnjih podatkih je v državi 388 okuženih, 34 je smrtnih primerov. Med okuženimi so tudi pomembni iranski uradniki, med njimi Masumeh Ebtekar, najvišja ženska v iranski vladi, sicer podpredsednica urada za ženske in družino, namestnik iranskega ministra za zdravje Iradž Harirči in poslanec Mahmud Sadeghi. Oblast je bila sicer deležna kritik, da prikriva podatke glede resnosti razširitve novega koronavirusa.

Rusija zapira mejo z Iranom

Določene letalske družbe odpovedujejo polete v kritične države: British Airways v Italijo, Singapur in Južno Korejo, nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet pa v Italijo. Rusija pa je začasno zaprla mejo z Iranom, kjer so že odpovedali vse petkove molitve.

Sorodna novica Prekinili Dirko po Emiratih – Pogačar uradno drugi

Izredne razmere na Japonskem

Medtem ko so na Japonskem sprejeli ukrep o podaljšanju zaprtja šol do 8. aprila, so v prefekturi Hokaido razglasili izredne razmere.

V Združenih arabskih emiratih so zaprli dva hotela, v katerih medicinsko osebje pregleduje goste, saj so bili v hotelu nastanjeni člani kolesarske ekipe, ki se je pripravljala na Dirko po Emiratih. Eden izmed članov ekipe je bil namreč testiran pozitivno na okužbo z novim koronavirusom.

Posledice novega koronavirusa za svetovno gospodarstvo

Na Wall Streetu najslabši teden po finančni krizi v letu 2008

Tako newyorška borza kot več osrednjih indeksov azijskih borz zaznava padce in izgube. Širjenje koronavirusa je še povečalo strah vlagateljev pred ohlajanjem gospodarstva in morebitno recesijo v ZDA. Po mnenju francoske tiskovne agencije AFP je tako to najslabši teden za Wall Street po finančni krizi v letu 2008.

Pocenitev nafte in zlata

Vlagatelji preusmerjajo sredstva iz vrednostnih papirjev v varnejše naložbe, kot je zlato. Indeks Dow Jones je tako v današnjem trgovanju izgubil kar 1190,95 točke, kar je najslabše trgovanje tega indeksa v zadnjih dveh letih.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba odšteti 46,21 dolarja, kar je 2,52 dolarja manj kot v sredo. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pocenile za 2,16 dolarja, na 51,27 dolarja za sod. Pocenilo se je tudi zlato, ki se je v današnjem trgovanju na borzi v New Yorku pocenilo za 2,80 dolarja oz. 0,17 odstotka, na 1640,3 dolarja za 31,1-gramsko unčo.

Infografika univerze Johns Hopkins o razširjenosti novega koronavirusa
(za boljši prikaz na mobilnih telefonih kliknite tukaj)