Ruska mornarica z vojaškimi vajami vzdržuje pripravljenost. Foto: Reuters
Ruska mornarica z vojaškimi vajami vzdržuje pripravljenost. Foto: Reuters

Ruska bojna flota na čelu s protipodmorniško ladjo Severnomorsk, rušilcem, pristajalno ladjo in vlačilcem je prečkala Dovrsko ožino in je trenutno v mednarodnih vodah pri Senskem zalivu, kjer čaka na umiritev vremenskih razmer, saj se je nad območjem razbesnelo neurje.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so bile ladje udeležene v vojaških vajah v Severnem morju, ki so potekale od 20. novembra.

"Med čakanjem posadka izvaja niz vaj za primer napada podmorniških sil in se uri v tehnikah preživetja v primeru poplave ali požara," je ruska tiskovna agencija RIA povzela izjavo za javnost ruske severnomorske flote.

Francoska mornarica je potrdila zasidranje ruskih vojaških ladij in ob tem pojasnila, da njihova prisotnost v Rokavskem prelivu ni nič nenavadnega. "Ne izvajajo vojaških vaj. Samo čakajo na območju, kjer so lahko nekajkrat na leto," je sporočila služba za odnose z javnostjo pri francoski mornarici.

Od izbruha krize v Ukrajini je Rusija povečala svoje vojaške dejavnosti v Evropi, predvsem prelete z vojaškimi letali. Zveza Nato je letos tako ugotovila že okoli 40 bližnji srečanj med vojaškimi letali zavezništva in ruskimi letali.

Sredi novembra je Rusija sporočila, da bo v Mehiški zaliv in v Karibsko morje poslala strateške bombnike, s katerimi bo nadzirala območje v neposredni bližini ZDA. Za ta korak so se v Moskvi odločili zaradi stopnjevanja napetosti v mednarodni skupnosti.