Ameriški državni sekretar Bliken je med drugim poudaril, da se stališče ZDA do Tajvana ne spreminja. Foto: Reuters
Ameriški državni sekretar Bliken je med drugim poudaril, da se stališče ZDA do Tajvana ne spreminja. Foto: Reuters

Za prvi javni pregled stališč Bidnove administracije do zunanjepolitične teme številka ena, h kateri pa predsednik šele dobro pristopa, je Blinken izbral občinstvo, zbrano na Univerzi Georgea Washingtona v ameriškem glavnem mestu. Kitajski je priznal vlogo supersile, a Amerika si prizadeva okrog nje oblikovati strateško okolje, ki bo blažilo vse bolj agresivne poteze Pekinga.

ZDA so prepričane, da bo to desetletje odločilno za razmerja moči v svetu. "Kitajska je edina državi, ki si prizadeva za preoblikovanje mednarodnega reda in ima gospodarske, diplomatske, vojaške in tehnološke zmogljivosti, da to stori," je dejal Blinken.

Tovrstne ocene se ne bi branili niti v Moskvi, kjer ruski predsednik Vladimir Putin ves čas ponavlja zahtevo po enakovrednosti velikih centrov moči. A Washington ta status priznava le Pekingu, ob tem pa opozarja, da ZDA ne bodo sedele križem rok. "Ne želimo odrekati Kitajski njene vloge kot velike sile, ali preprečiti Kitajski ali kateri koli drugi državi gospodarskega razvaja in uveljavljanja interesov njenih državljanov. Bomo pa branili in krepili mednarodne sporazume, načela in institucije, ki ohranjajo mir in varnost, ščitili pravice posameznika in suverenih narodov ter vsem državam, tudi ZDA in Kitajski, omogočali sobivanje in sodelovanje," je še dejal Blinken.

ZDA podpirajo politiko ene Kitajske

Ker je Joe Biden med obiskom na Japonskem napovedal ameriško vojaško pomoč Tajvanu v primeru kitajske zasedbe, je sekretar Blinken še poudaril, da se ameriško stališče do Tajvana ne spreminja. "ZDA ostajajo zavezane politiki ene Kitajske. Nasprotujemo pa enostranskim spremembam statusa quos katerekoli strani. Ne podpiramo neodvisnosti Tajvana."

Pri tem pa bodo ZDA v skladu s Sporazumom o odnosih s Tajvanom otoku pomagale pri vzdrževanju obrambnih zmogljivosti, s katerimi bo lahko uspešno odgovoril na grožnje svoji varnosti in obstoju družbenoekonomskega sistema, je še poudaril Blinken. Za doseganje večje učinkovitosti State department nekoliko spreminja svojo notranjo strukturo in bo oblikoval poseben oddelek za Kitajsko, od koder bodo koordinirali ameriško politiko do celotne vzhodne in južne Azije.

Oster odziv Kitajske

V odzivu na govor Peking Blinknu očita blatenje Kitajske, širjenje laži in vmešavanje v zadeve druge države.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Wang Wenbin je na Blinknove izjave danes odgovoril z ostrimi besedami. Očital mu je, da "širi lažne informacije, pretirava s kitajsko grožnjo, se vmešava v notranje zadeve Kitajske ter blati kitajske domače in zunanje politike", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je še dejal, Kitajska odločno nasprotuje govoru, ki da odraža namero Washingtona, da zajezi razvoj Kitajske ter ohrani hegemonijo in moč ZDA.