Na širšem območju Yosemita se širita dim in pepel. Foto: EPA
Na širšem območju Yosemita se širita dim in pepel. Foto: EPA

Požar, ki so ga poimenovali Washburn, je izbruhnil 7. julija, v zadnjih 24 urah pa se je podvojila površina, kjer gori. Gasilci si na zahtevnem terenu prizadevajo, da bi omejili in preprečili, da bi ognjeni zublji zajeli znamenita drevesa. Gre za najmanj 500 sekvoj v predelu, imenovanem Mariposa Grove, med njimi je tudi sekvoja Grizzly Giant, katere starost ocenjujejo na približno 3000 let. Največja sekvoja je visoka 83 metrov, njen premer pri vznožju pa je več kot 11 metrov.

Na območju, kjer divja požar, so že evakuirali skoraj 1600 ljudi, domačinov in turistov, med njimi tudi člane skupnosti Wawona, ki domuje znotraj nacionalnega parka Yosemite.

Uprava nacionalnega parka je sporočila, da je proaktivna pri zaščiti dreves, okrepili so sisteme zalivanja, da bi povečali vlažnost okoli dreves, z območja pa odnašajo vse, kar bi lahko zagorelo.

Zakaj je zagorelo, še ni znano, preiskava poteka. Gasilski uradniki pravijo, da je zaradi vročega in suhega vremena gašenje oteženo.

Področje Mariposa Grove ima posebno mesto v ameriški zgodovini, gre za prvo uradno zaščiteno območje na zvezni ravni. Odlok o javni uporabi in rekreaciji za park je predsednik Lincoln podpisal že leta 1864, še poroča BBC.

Lanski požari so uničili več tisoč sekvoj v Kaliforniji. Letos je po ZDA izbruhnilo že več kot 35.000 požarov, kar je precej nad povprečjem.